Op 12 en 13 september vindt het jaarlijkse Egelweekend plaats, dus dat wordt weer egels tellen. Egelwerkgroep Nederland en de Zoogdiervereniging roepen op om alle egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen tuin of wijk. Deze waarnemingen leveren een bijdrage aan het onderzoek naar de egel in Nederland.

egels tellen
Komend weekend egels tellen | Foto: publiek domein

De Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland willen met het Egelweekend zo veel mogelijk gegevens over egels verzamelen. Door de nieuwe waarnemingen en die van eerdere jaren ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van egels in Nederland.

Egels tellen belangrijk

Dat burgers egels tellen is onmisbaar voor het onderzoek, want tuinen zijn voor egels steeds belangrijker geworden met de groei van steden en dorpen. Belangrijke vragen zijn ‘waar komen ze voor?’ en ‘waar worden ze niet gemeld?’.

egels
Een egel in winterslaap laten we met rust | Foto: ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Egels hebben het steeds moeilijker naarmate meer mensen hun tuin betegelen en in de herfst onder hagen en heggen al het blad wordt verwijderd, net als ieder hoekje van de tuin met een bladblazer wordt schoongeblazen. We kunnen egels dan ook helpen met een overwinterplek in de vorm van een egelhuisje en rommelige hoekjes in de tuin. Ook is het belangrijk dat egels makkelijk van de ene tuin naar de andere tuin kunnen scharrelen, dus zorg voor doorgangen naar de tuinen van de buren, zodat vaste egelroutes ontstaan.
.

Egels in de tuin: tips

 

De beste egelhuisjes maak je zelf

De Egelwerkgroep publiceerde onlangs de uitkomst van een publieksonderzoek naar egelhuisjes door de universiteit van Reading (VK). Van de respondenten gaf 81 procent aan dat egels het egelhuisje gebruikten om te rusten, 59 procent voor de winterslaap en 28 procent als kraamkamer met jongen.

Egelhuisjes | Foto: publiek domein

Egels lijken voorkeur te hebben voor zelfgemaakte egelhuizen, maar kunstmatige huisjes zijn nog steeds een goed alternatief. Egels hebben wel tijd nodig om aan een nieuw egelhuisje te wennen voordat ze het gebruiken.

Egels moeten even wennen aan een nieuw huisje | Foto: publiek domein

Het voeren van egels in de tuin en het aanbieden van nestmateriaal verhoogt de kans dat een bezoekende egel intrekt. Egels geven de voorkeur aan egelhuisjes in achtertuinen, op beschutte plekken. Huisdieren of dassen in de nabijheid lijken een egel niet tegen te houden om in te trekken in een egelhuisje.

Op de website van Egelwerkgroep Nederland vind je alle informatie over het bouwen van een egelhuisje. Je waarnemingen in het kader van het Egelweekend kun je hier doorgeven.

In onderstaande video van BBC Gardeners’ World Magazine wordt aan Britse tuinliefhebbers uitgelegd wat we voor egels kunnen betekenen:

.
Bronnen:

  • Egelwerkgroep Nederland [1, 2, 3]

©AnimalsToday.nl BVR