Op de Oosterschelde zijn dit jaar al diverse keren parende bruinvissen gezien. Dat melden waarnemers van Stichting Rugvin, die spreken van unieke en bijzondere waarnemingen voor Nederland.

Parende bruinvissen in Oosterschelde
Parende bruinvissen in Oosterschelde | Foto: screenshot video Stichting Rugvin/YouTube

Bruinvissen zie je niet zo vaak, want ze gedragen zich vrij onopvallend. Doorgaans zijn ze minutenlang onderwater om meermalen kort achter elkaar aan de oppervlakte adem te halen. Hierbij is kortstondig alleen hun hoofd, een stukje rug en rugvin zichtbaar.

Tijdens het paren gebeurt echter iets heel anders, want mannetjes kunnen zich tijdens het paringsritueel soms helemaal uit het water verheffen. Vrijwilligers van Stichting Rugvin legden dit gedrag meermalen vast dit jaar. Doorgaans vindt het paren in de nazomer plaats, maar de vrijwilligers zagen het gedrag ook al in april en mei. In totaal zijn er acht van deze bijzondere waarnemingen gedaan en de nazomer is nog niet voorbij.

parende bruinvissen
Bruinvissen komen zelden ver boven het wateroppervlak uit | Foto: Andrew Reding/flickr

Parende bruinvissen onderzocht

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de sprongen plaatsvinden wanneer een vrouwtje naar de oppervlakte komt om adem te halen. Het mannetje zwemt, altijd van links komend, met flinke snelheid op haar af en tijdens de paring springt hij vrijwel volledig uit het water.

Stichting Rugvin kreeg onderstaande beelden opgestuurd van iemand die de parende bruinvissen in de Oosterschelde vastlegde met een drone:
.

.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.