Bewoners van Mandurah, de op een na grootste stad van Australië, zijn een grote opruimactie gestart om afval van de kust en uit de oceaan te verwijderen. De inspiratie hiervoor kwam van voort uit de dood van de geliefde dolfijn Luca, die stierf nadat hij verstrengeld was in een vislijn.

opruimactie
Door afval gestorven dolfijn Luca inspireert Australische stad tot opruimactie | Foto: Estuary Guardians Mandurah/Facebook

De 18 maanden oude dolfijn Luca woonde met zijn moeder Laika en zo´n 80 soortgenoten bij de kust van de stad Mandurah, in West-Australië. De dieren zijn geliefd bij de inwoners en vormen en belangrijke toeristische attractie. Maar de laatste jaren nam de hoeveelheid zwerfafval op de stranden en in de oceaan dramatisch toe en bewoners zagen hoe de dolfijnen steeds vaker de dupe waren. En toen Luca stierf door zwerfafval, was de maat vol.

schoonmaakactie
De verwondingen van Luca | Foto: River Guardians/Facebook

Pechvogel Luca raakte het afgelopen jaar al twee keer eerder in afval verstrikt. Een week nadat vrijwilligers hem voor de tweede keer bevrijdden, zat hij opnieuw vast. Maar dit keer zaten de netten en vislijnen zo strak om zijn vin gewikkeld dat ze een diepe infectie veroorzaakten. Luca werd gevangen om een levensreddende operatie te ondergaan, maar overleed op de operatietafel.

schoonmaakactie
De verwondingen van Luca | Foto: River Guardians/Facebook

Opruimactie

De kustgemeenschap was ontdaan door Luca´s dood en wilde niet dat hij voor niets was gestorven. Ze richtten een initiatief op met de naam ‘Luca’s Legacy’ en organiseerden een grote opruimactie in zijn naam. De bewoners van Mandurah werden opgetrommeld om mee te helpen. Honderden vrijwilligers en verschillende organisaties, waaronder duikcentra en scholen, sloten zich bij het initiatief aan. Totaal hebben zij in verschillende weekenden meer dan 1000 kilo afval verzameld, waaronder vooral plastic zakken, flessen, verpakkingen en visnetten en -lijnen. Ook zijn er afvalbakken geplaatst, waarin vissers hun lijnen en netten kunnen weggooien.

schoonmaakactie

Met de opruimactie willen de initiatiefnemers de rest van de dolfijnenpopulatie in Mandurah beschermen. Ook hopen ze dat de opruimacties helpen om mensen bewust te maken van het afvalprobleem.

Spooknetten en vislijnen levensgevaarlijk

Volgens wetenschappers van Ocean Cleanup, de organisatie van Boyan Slat die werkt aan het ontwikkelen van technologieën die plastic in de oceanen verminderen, vormen visnetten en ander afval uit de visserij het grootste deel van het zwerfafval in zee. World Animal Protection zegt dat jaarlijks zo´n 640.000 ton vissersmateriaal verloren gaat en de oceanen vervuilt. Honderden walvissen raken ieder jaar in deze netten en lijnen verstrikt.

Bekijk in onderstaande video hoe een verstrikte dolfijn wordt gered door duikers:
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel