Visserijen lozen onbehandeld afvalwater in twee meren in het Argentijns Patagonië, waardoor het water een fluorescerende roze kleur heeft verkregen. Milieuactivisten vrezen dat de lozing ernstige gevolgen heeft voor het milieu.

Meren
Meren kleuren roze door garnalenindustrie Argentinië | Foto: Pixabay

Roze kleur

De verkleuring van de Patagonische meren is te wijden aan het dumpen van afvalwater van visserijen uit de regio. Het afvalwater bevat kleurstof en chemicaliën, zoals natriumsulfiet. Het antibacteriële conserveermiddel dient om garnalen te conserveren voor de export. De roze stroom verkleurt de meren volledig. De wet verplicht industrieën het vervuilde water voor de lozing te reinigen, echter wordt deze stap in de praktijk vaak overgeslagen.

Milieudeskundige en viroloog ir. Federico Restrepo tegenover persbureau AFP:

“De verkleuring komt door het conserveermiddel natriumsulfiet. Het is een antibacterieel middel dat ook de Chubut-rivier en andere wateren in de regio vervuilt.”

Milieu en gezondheid

Milieuactivisten waarschuwen voor de negatieve impact dat het dumpen van afvalwater heeft op de natuur en de gezondheid van de mens. Buurtbewoners van het meer in Trelew hebben al aangegeven dat zij zeer nare geuren ervaren en dat bovendien de aanwezigheid van insecten in het gebied sterk is toegenomen.

De verantwoordelijke voor de behandeling en afvoer van afvalwater is RASA, een consortium van visserijen.

Woordvoerder van de ONG Anti Nuclear Movement Pablo Lada tegenover persbureau AFP:

“Voor ons is het een teken van luiheid van de overheid. Degenen die eigenlijk de controle zouden moeten uitvoeren, zijn degenen die toestemming geven om mensen te vergiftigen. Zo paradoxaal is het.”

Conflict over lozing

De aanleiding voor het dumpen van het afvalwater op de locatie in Trelew, was een conflict met buurtbewoners van een nabijgelegen meer in de stad Rawson. Ook dit meer is roze gekleurd. De buren wilden verdere vervuiling voorkomen door barricades te creëren en op deze manier het vrachtverkeer met afvalwater tegen te houden. De provinciale overheid heeft om deze reden toestemming verleend aan de visserijen om het water voortaan in het meer in Trelew te lozen.

Pablo Lada:

“Er komen tientallen vrachtwagens per dag langs. De buren zijn er klaar mee.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools