De wolf krijgt de hoogste bescherming in Vlaanderen, zo is door de Vlaamse regering besloten met de goedkeuring van een ontwerpdecreet. De bescherming van Vlaamse wolven is een voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en garandeert boetes tot wel 500.000 euro en een celstraf van 5 jaar wanneer een wolf opzettelijk wordt gedood.

Wolf hoogste bescherming in Vlaanderen
De wolf krijgt de hoogste beschermingsstatus in Vlaanderen | Foto (illustratief): publiek domein

Behalve een enorme boete wordt de maximum vrijheidsstraf voor het doden van een wolf verhoogd van 2 naar 5 jaar cel. De boete gaat omhoog van 250.000 naar 500.000 euro. De straffen zijn gelijkgetrokken met die voor het doden van otters en de Europese bever. Minister Demir gaf in maart al aan dat de bescherming van wolven uitgebreid zou worden.

Ook is er een afspraak gemaakt met Defensie, om leefgebieden van de wolven vier maanden per jaar vrij te stellen van jacht tijdens het voortplantingsseizoen. Het betreft de militaire terreinen Kamp Beverlo, Schietterrein Meeuwen-Helchteren en Pijnven (Bosland), die dan uitgeroepen worden tot jachtvrije rustzone. Jagersclub de Hubertus Vereniging Vlaanderen noemde het jachtverbod tijdens de paartijd al eerder ‘compleet overdreven en totaal ongepast’. Ze spreken van een ‘eenzijdige maatregel’ en zijn bang voor een explosieve groei van de populatie wilde zwijnen.

Hoogste bescherming vergt extra maatregelen

Zuhal Demir werkt samen met het Agentschap Natuur en Bos en het Vlaamse wolvenplatform, dat bestaat uit natuurorganisaties, jagersverenigingen, Landelijk Vlaanderen en landbouworganisaties. Gelijktijdig met de extra bescherming van de wolf wordt de schaderegeling voor onder meer veehouders verbeterd en uitgebreid, zo liet Demir in maart weten. Ook komen er meer wolfwerende maatregelen in aanmerking  voor subsidies, zoals hekken en andere niet-elektrische aanpassingen. Volgens Demir gaat het om maatregelen om de wolf beter te beschermen en het samenleven met de wolf mogelijk te maken.

In Vlaanderen zijn 5 wolven bekend, waarvan er twee niet meer leven. In Wallonië leven er 6, met een totaal van 9 bekende wolven, aldus website Welkom Wolf. Ook in Nederland is de wolf een beschermde inheemse diersoort.
.

  • Lees ook:

Diederik van Liere: Schapenleed door een gestoorde wolf?

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel