De bescherming van de grizzlyberen in Yellowstone National Park in Amerika is zo’n succes dat de beren hun beschermde status dreigen te verliezen.

grizzlyberen
Foto Credit: Stevie Steve Steven via Compfight cc

In 1975 waren er nog maar 136 grizzlyberen in Yellowstone National Park na jarenlange dodelijk gevechten met park rangers, jagers en toeristen. Door bescherming onder de Endangered Species Act is de populatie van grizzlyberen in Yellowstone explosief gegroeid naar nu meer dan 700 beren. Dit is voor de US Fish and Wildlife Service reden om de beschermde status van de beren op te heffen.

Milieubeschermingsorganisaties vechten tegen de opheffing van de beschermde status. Zij zijn bang dat als deze wordt opgeheven de populatie weer drastisch zal dalen. De beren worden namelijk ernstig bedreigd door klimaatverandering. Zo is er steeds minder voedsel voor de grizzlyberen in het gebied beschikbaar. Bomen die voor energierijke schors en noten zorgen, worden door het warmere klimaat bedreigd door schimmels en kevers. Ook de zalm wordt bedreigd door invasieve vissoorten. De milieubeschermingsorganisaties geven dan ook aan dat het nu zeker geen goed idee is om de beren van de beschermde diersoortenlijst te halen.

Een rapport van de US Geological Survey’s Interagency Grizzly Bear Study Team geeft echter aan dat de eetgewoontes van de beren met de tijd mee veranderen. Door de verminderde hoeveelheid noten is de grizzlybeer meer vlees gaan eten. Maar de verandering in dit dieet brengt extra gevaren met zich mee. Zo lopen de beren gevaar bij het jagen en vooral jonge beren zullen hierdoor eerder gewond raken of overlijden, voorspelt David Mattson van universiteit Yale.

Doordat er verschillende methodes zijn gebruikt voor het tellen van de grizzlyberen, is het aantal beren dat er nu zou zijn ook niet volledig betrouwbaar, volgens milieubeschermingorganisaties. Maar deze kritiek legt het US Geological Survey naast zich neer. Door halsband trackers en nieuwe manieren van meten is het aantal nu juist nauwkeuriger dan bij vorige telmethodes.

Mocht de overheid besluiten om de grizzlyberen toch van de beschermde diersoortenlijst te halen, dan zullen de conservatiegroepen een rechtszaak aanspannen. Toen in 2007 hetzelfde probleem zich voordeed heeft de rechter besloten de bescherming weer in te voeren, doordat er te veel bezorgdheid was over de beschikbaarheid van het voedsel van de beren.

Bron ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk