12 cavia’s gedumpt, 11 doodgevroren

Woensdagavond heeft Stichting Dierenhulpverlening Woerden in een berg riet langs de Damweg tussen Oudewater en Polsbroek 12 cavia’s aangetroffen. De dieren zijn er gedumpt. 11 cavia’s hebben de kou niet overleefd en zijn doodgevroren.

cavia's gedumpt

Een van de 12 gedumpte cavia’s overleefde de koude nacht buiten, 11 anderen helaas niet | Foto: St Dierenhulpverlening Woerden

De directeur van de dierenambulance vertelde aan Editie NL:

“Pas als je thuis bent dringt tot je door wat die beestjes hebben meegemaakt en hoe schrijnend het is.”

Een voorbijganger had de dieren langs de weg zien liggen en de dierenambulance gebeld. De cavia’s hadden een holletje gegraven om zich tegen de kou te beschermen. Slechts een dier heeft het overleefd, de rest is doodgevroren. Een woordvoerder van de Dierenbescherming:

“Cavia’s komen uit warme streken. Een klein beetje nachtvorst kan al fataal zijn. En als ze niet doodvriezen, worden ze wel opgegeten door een natuurlijke vijand. Cavia’s zijn niet gewend om te moeten vluchten.”

cavia's gedumpt

11 cavia’s zijn doodgevroren | St Dierenhulpverlening Woerden

Het is niet de eerste keer dat er op de parkeerplaats gedumpte dieren worden aangetroffen. Vorig jaar vond de Stichting Dierenhulpverlening Woerden er een aantal hanen en twaalf achtergelaten sierduiven.

Op haar Facebookpagina geeft Stichting Dierenhulpverlening Woerden aan:

“Er zijn zoveel organisaties in Nederland die zich bezighouden met de opvang en herplaatsing van dieren. Het is onnodig om dieren te dumpen en ze aan een verschrikkelijk lot over te laten. Als je niet meer voor je dieren kunt zorgen, neem dan contact op met een van de vele stichtingen. In onze regio kan men altijd met ons contact opnemen. Indien wij de dieren niet zelf kunnen opvangen verwijzen wij door naar gespecialiseerde opvangen die dat wel kunnen. Ons meldnummer is 0348-414242.”

Populaire huisdieren worden volgens de dierenbescherming regelmatig gedumpt.

“Na de kat en de hond zijn dat het konijn en de cavia.”

Dat komt vooral omdat mensen vaak denken dat deze dieren het wel redden in de natuur.

“Toch is de kans heel groot dat als je jouw konijn in het park achterlaat, hij het niet overleeft.”

Gelukkig bleek er een dag na de vondst van de dieren een lichtpuntje te zijn voor de mensen van Stichting Dierenhulp Woerden:

“De enige cavia die de vorst overleefde maakt het goed en zal het overleven. En ze is zwanger. Dus we hebben er niet één, maar meerdere kunnen redden!”

Volgens de opvang in ter Aar waar het diertje naar toe is gebracht, hebben zich al heel wat dierenliefhebbers aangemeld om haar op te vangen. Voorlopig moet ze echter aansterken, maar de vooruitzichten voor deze cavia en haar jongen zijn ondanks de slechte start in ieder geval goed!

Bronnen: RTL Nieuws, Stichting Dierenhulpverlening Woerden ©Animals Today

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Strenge straffen voor al degenen die dieren mishandelen, martelen en doden.

 2. Helaas hebben nog heel veel mensen geen benul van wat beschaving inhoud.

 3. strafaar maken met hoge boete s en celstraffen voor deze beulen

 4. Wat erg geen woorden voor,hier lopen poesen iedere dag zet ik eten buiten,want een loopt met een oog eruit dat eerst niet was,ik behandel haar ,gaat nu goed ,en een konijn rend in onze tuin ,zelf hebben wij 6 poesen en passen op poesen als mensen op vakantie willen of oud en nieuw weg gaan,dan hondje een keer in de zoveel tijd,ik red kleine insecten ,zie ik mishandelingen ,maak niet uit ga erop af,
  En dan zie ik dit,wreed,kon ik die persoon maar vinden en zal je vertellen die ging bij mij in de vrieskist.
  Al de dierenmishandelingen,dat kan je gee mensen meer noemen.
  En hoe kan je ,wat een klote volk bestaat erop de wereld.
  Dit aan alle dieren vanuit mij ,ik heb haast geen geld ,maar redden zal ik blijven doen,en kom voor jullie op.

 5. Dit moeten ze inderdaad verbieden om beesten te dumpen en hoge boete.s op zetten