Een dode olifant werd gevonden na het Makaravilakku-festival in Sabarimala in de Indiase deelstaat Kerala. De 20 jaar oude vrouwelijke olifant stierf na het eten van een grote hoeveelheid plastic. Dit leidde tot inwendige bloedingen en uitval van organen.

eten van plastic
In India is een olifant overleden na het eten van plastic | Foto: publiek domein

De olifant werd gevonden in de buurt van Valiyanavattom, een gebied dat de thuisbasis is van vele wilde olifanten. Het dier moet aangetrokken zijn door voedselresten tussen het plastic. Vooral eten met een hoog zoutgehalte is aantrekkelijk voor olifanten, die normaal zo’n 150 kilo aan vegetatie per dag eten, zoals gras, boomschors, kleine planten, struiken, fruit, twijgen en wortels. Georgi P Mathachen, velddirecteur van bosafdeling, zegt over het incident:

“Plastic afval is een normaal verschijnsel langs de bedevaartroute en andere bosroutes. Hoewel langs de routes na het bedevaartseizoen wordt schoongemaakt, blijft er toch plastic liggen, wat een grote bedreiging vormt voor de dieren in het wild.”

Plasticverbod
In 2016 werd er een plasticverbod ingesteld in Sabarimala. Dit gebeurde nadat een hert overleed door de consumptie van plastic. Maar hoewel het verbod nu van kracht is, blijven veel plastic flessen en ander plastic afval achter in de bossen na het bedevaartseizoen.

Olifanten die plastic eten
In september vorig jaar werd de wereld opgeschrikt door foto’s van een groep olifant die plastic afval aan het consumeren waren op een vuilnisbelt in West-Bengalen in India. Het jaar daarvoor overleden zes olifanten bij Zimbabwe’s Victoria Falls National Park na het eten van plastic broodzakjes.

Plastic verminderen
De dood van de olifant is een treurige herinnering dat niet alleen zeedieren het slachtoffer zijn van plasticvervuiling en dat wij met z’n allen een verplichting hebben om ons gebruik van plastic drastisch te verminderen en het op te ruimen.

Bronnen: One Green Planet, Times of India, Daily Mail ©Animals Today Nadine van Wissen