Iedereen kent inmiddels de beruchte Woerdense teckelfokkers Marion en Betty van Z., waarbij afgelopen jaren diverse inbeslagnames van honden plaatsvonden en ernstige misstanden geconstateerd zijn. Zo won het programma Opgelicht?! een House of Animals Award omdat aangetoond werd dat de fokkers fraude pleegden met de paspoorten van de teckels. De teckelfokkers sloegen daarna hun vleugels uit naar Hongarije maar ook daar volgde al snel een inbeslagname. Ze zijn nu door de Hongaarse rechter veroordeeld tot een boete van 27 miljoen forint (ruim 81.000 euro) en een voorwaardelijke celstraf van 14 maanden. Hun honden zijn ze kwijt.

Woerdense teckelfokkers
Woerdense teckelfokkers krijgen 81.000 euro boete in Hongarije | Foto: (illustratief): publiek domein

Er is inmiddels een metersdik dossier opgebouwd over de Woerdense teckelfokkers, zowel door Animals Today en House of Animals, als veel andere Nederlandse media. Door de jaren heen hebben Marion en Betty van Z. een spoor van ellende achtergelaten dat zijn weerga niet kent. Een treurnis van fysiek en psychisch zieke puppy’s en verdrietige baasjes. Er werd gelogen en gefraudeerd over de ouders van de dieren – die in werkelijkheid allang dood waren – en de honden werden gehouden in ’teckelflats met bloed en ontlasting aangekoekt op de muren’.

Diverse inbeslagnames bij Woerdense teckelfokkers

Omdat er niet werd voldaan aan de standaardeisen voor dierenwelzijn volgden diverse inbeslagnames van honden, die onder erbarmelijke omstandigheden gehouden werden, zoals in juni 2018.

150 honden in beslag genomen bij beruchte teckelfokkers


Tijdens een daaropvolgende inspectie in augustus 2018 werden opnieuw 20 honden in beslag genomen door de NVWA.

Weer inbeslagname honden bij beruchte teckelfokkers Woerden

Naar Hongarije

De dames vertrokken naar Hongarije in de veronderstelling daar verder te kunnen gaan met hun smerige zaakjes, maar dat verliep niet van een leien dakje. Al snel werden ook daar 106 honden geconfisqueerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze gehouden werden.

Beruchte teckelfokkers nu actief in Hongarije

Begin 2019 stonden twee Nederlandse gedupeerde baasjes en de Woerdense teckelfokkers Marion en Betty van Z. tegenover elkaar bij de rechter. Het stel uit Noord-Brabant had in 2016 een teckel gekocht die last bleek te hebben van lichamelijke en mentale problemen.

In juli van dit jaar meldt AD dat de woning van de Woerdense teckelfokkers te koop staat voor een bedrag van 1,1 miljoen euro. Ze hebben zich definitief in Hongarije gevestigd en zouden zich inmiddels niet meer bezighouden met het fokken van teckels, aldus de dochter van het stel.

Hongaarse rechtbank straft zwaar

Na de inbeslagname van 106 honden in Hongarije kwamen ze voor bij de rechtbank van Kaposvár. Die legde deze week een forse boete op van omgerekend 81.000 euro, voor Hongaarse begrippen een uitzonderlijk hoog bedrag. De rechter gaf bovendien ongevraagd een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 maanden. De voormalige Woerdense teckelfokkers Marion en Betty van Z. krijgen ook hun honden definitief niet meer terug. Wel kregen ze acht dagen om in beroep te gaan.

De inbeslagname in 2018 in Hongarije trok ook daar de aandacht:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Overigens zouden de dames nog wel honden hebben: Opgelicht?! meldt dat dochter Marion van Z. afgelopen weekend in Kroatië een hondenshow liep met een van hun voormalige ‘kampioenen’.

Strafrechtelijk onderzoek in Nederland

Na de uitzendingen van Opgelicht?! in mei en september 2018 over de fraude met paspoorten en gaten in het registratiesysteem voor honden volgde een strafrechtelijk onderzoek. Het OM heeft beslag gelegd op hun huis en bankrekeningen. Het onderzoek wordt mogelijk dit jaar afgerond en pas dan is bekend of er ook in Nederland vervolging plaatsvindt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.