De Lush Prize 2020 voor proefdiervrije wetenschap is tot 6 december 2019 open voor nominaties. Deze prijs is uitgegroeid tot het grootste award-programma ter wereld dat wetenschappers en campagnevoerders erkent die werken aan chemische veiligheidstesten zonder proefdieren. De prijs heeft in de afgelopen acht jaar meer dan 2 miljoen pond uitgereikt om wereldwijd proefdiervrije testen en campagnes te ondersteunen.

Lush Prize 2020
Lush Prize 2020 voor proefdiervrije wetenschap open voor nominaties | Foto: Lush Prize

De Lush Prize ziet veel potentie in het gebruik van 21ste-eeuwse technologie, zoals bijvoorbeeld genetica en robotica, om het gedateerde gebruik van levende dieren te vervangen. Dit jaar verbreedt de Lush Prize daarom haar visie en zoekt ze specifiek nominaties van onderzoekers die werken in de velden van ‘computationele toxicologie’, ‘organs-on-chips’ en moleculair onderzoek. De Lush Prize experimenteert ook met een nieuwe future award voor het beste voorstel voor een campagne om het publieke bewustzijn te verhogen.

De categorieën zijn:

  • Public Awareness: het creëren van publieke bewustwording van huidige proeven
  • Science: de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven
  • Training: het trainen van onderzoekers op het gebied van dierproefvrije methoden
  • Lobbying: het aanmoedigen van het gebruik van alternatieven m.b.t. regelgeving en toezicht
  • Young Researcher: wetenschappers onder 35 jaar die zich richten op onderzoek naar alternatieve proefmethoden
  • Black Box: een grote geldprijs voor een persoon of organisatie die zorgt voor een doorbraak op het gebied van 21st Century Toxicology.

Lush
Een orgaan op een chip | Foto: via Lush

De Lush Prize is open voor nominaties van 9 september tot 6 december 2019. Individuen en groepen kunnen zichzelf of anderen nomineren via de website. In januari 2020 zal een panel van experts samenkomen om zich over de nominaties te buigen. In mei 2020 zullen de prijzen worden uitgereikt tijdens een ceremonie en een conferentie.

  • Lees ook:

Lush Prize awards 2018: Is het einde van dierproeven in zicht?

Over Lush Prize 2020

Lush Prize is de grootste award in de proefdiervrije sector en de enige die zich volledig richt op het vinden van goede alternatieven voor dierproeven. De prijs benadrukt het belang van aanvullend onderzoek op bestaande projecten die het gebruik van dierproeven in de geneesmiddelenindustrie aanpakken. Dit jaar wordt 350.000 pond (bijna 400.000 euro) verdeeld onder verschillende internationale projecten en initiatieven.

Bron: