Katten redden zich in de regel prima met het koude winterweer, mits ze zelf kunnen bepalen wanneer ze weer naar de warmte van binnen willen, zorg dus dat het kattenluikje goed werkt.

Love
Foto: Marijke van Oostrum

Sommige honden (met name de kleinere met een korte vacht) hebben wel wat moeite met het koude weer, zeker als ze stilstaan. Zolang een hond beweegt, en niet te lang aan de koude blootgesteld wordt, zal hij het niet zo snel koud krijgen. Rillen is een duidelijk teken dat uw hond het koud heeft. Ik ben geen groot voorstander van kleedjes en kleding voor honden, maar als u een hond heeft die het snel koud heeft is dit wel een optie. Een fleece jasje kan bijvoorbeeld voor een kleine hond of een hond met weinig vet en een korte vacht uitkomst bieden bij koud weer.

Nu het heeft gevroren is er ook weer met pekel gestrooid. Dit kan irritatie geven aan de pootjes bij honden. Om deze irritatie te voorkomen kunt u voordat u met uw hond de straat op gaat zijn voetjes insmeren met Vaseline. Let dan wel goed op dat dit Vaseline is zonder toevoegingen.

Honden met lange haren tussen de tenen kunnen ook last krijgen met sneeuw, die eraan vast blijft plakken; dit trekt aan de haren en is pijnlijk en hierdoor kan ook de huid tussen de tenen beschadigen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de haren tussen de teentjes kort te laten knippen of scheren. Hierdoor kan er minder sneeuw aan blijven plakken.

Piet Hellemans, dierenarts

©AnimalsToday.nl