Beer Nhan Ai kan na 14 jaar opgesloten te hebben gezeten in een klein hok, eindelijk genieten van vrijheid. Zij was een van de meer dan 1000 beren die momenteel in gevangenschap leven voor de berengalindustrie.

Nhan Ai
Still YouTube

Nhan Ai is een Aziatische zwarte beer, ook wel bekend als kraagbeer. De kraagbeer komt vooral voor in de bossen van Zuid-Azië: Pakistan, Afghanistan, India, China en verder naar het noorden in Rusland, Korea, op Taiwan en in Japan.

De kraagbeer is vaak slachtoffer van de jacht, vanwege zijn gal. Naast gemalen botten van tijgers is berengal het belangrijkste bestanddeel in de traditionele Chinese geneeskunde. Het zou werken tegen tal van kwaaltjes en onder andere in China wordt het gezien als een waar wondermiddel.

Beren bestemd voor de galindustrie worden vaak wel dertig jaar opgesloten in kleine kooien op berengalboerderijen. Door middel van een permanente katheter met slangen en een kraan in de buik van de levende beer wordt het berengal ‘afgetapt’. De dieren hebben constant wonden die niet of slecht behandeld worden. Nhan Ai heeft veertien jaar doorgebracht op een berengalboerderij in een kleine kooi, waar ze haar afschuwelijke lot onderging.

Nhan Ai – wiens naam ‘compassie’ betekent – werd in 2014 gelukkig door Animals Asia gered van dit afschuwelijke bestaan. Ze kan eindelijk genieten van vrijheid en ruimte in Animals Asia’s Vietnam Bear Rescue Center. Ze moet nog wel even wennen aan al die open ruimte, zoals veel dieren moeten wanneer ze jaren lang opgesloten hebben gezeten.

Directeur van het Animals Asia beren- en dierenartsenteam, Annemarie Weegenaar, verklaart:

“In de laatste paar maanden is Nhan Ai spontaner geworden, is ze meer zelfverzekerd en geniet ze enorm van het leven. Het komt veel voor dat geredde beren tijd nodig hebben om aan het buitenleven te wennen en dat was zeker het geval van Nhan Ai. Maar haar meest recente vooruitgang is opzienbarend en een enorme stimulans voor het team. Haar te zien liggen in het gras, terwijl ze speelt zonder enige zorgen, maakt het allemaal waard”.

Bekijke hieronder een video van een spelende Nhan Ai:

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor