Sinds het begin van dit jaar is er een recordaantal dode dolfijnen aangespoeld aan de Frans-Atlantische kust, van Zuid-Bretagne tot aan de Spaanse grens. Het aantal ligt tussen de 400 en 600 (berekend in twee aparte onderzoeken), maar zelfs volgens de laagste schatting zijn er al meer karkassen aangetroffen dan in welk jaar dan ook.

dolfijnen
Onverklaarbaar veel dode dolfijnen op Franse stranden | Foto: Pixabay

Dat er jaarlijks dode dolfijnen aanspoelen op de Franse stranden is niet ongewoon, maar wetenschappers benadrukken dat het dit jaar alarmerend is.

Onderzoekster Hélène Peltier, verbonden aan het mariene observatorium Pelagis dat onderzoeken uitvoert, benadrukt dit.

“Als je deze cijfers vergelijkt met die van vorig jaar over dezelfde periode, hebben we nu al meer dode dolfijnen. En dat terwijl de voorgaande jaren al recordjaren waren. Of de situatie zal stabiliseren weten we niet. We moeten de cijfers van het begin van de lente afwachten om een nauwkeurige inschatting te maken.”

Totaalcijfer onbekend

Volgens wetenschappers zou dit verschijnsel slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn. Als er inderdaad veel dolfijnen sterven, zinken veel dieren gewoon naar de oceaanbodem, of ze spoelen weg naar open zee in plaats van naar de stranden. Onderzoekers waarschuwen dat deze sterfte de dolfijnpopulaties in de komende jaren mogelijk in gevaar kan brengen.

Visserij is bedreiging

De meeste dieren die op de stranden terechtkwamen, hadden verwondingen die volgens onderzoekers worden veroorzaakt door grote vissersboten en hun visnetten. De Franse natuurbeschermingsorganisatie France Nature Environnement (FNE) bevestigt dit:

“93 procent van de gevonden karkassen vertonen verminkingen, amputaties en gebroken kaken. Dit type verwondingen duidt erop dat ze verstrikt zijn geraakt in vissersnetten en ander visgerei.”

Netten en boten

De dolfijnen raken verstrikt in de gigantische netten die worden gebruikt om onder andere heek en zeebaars te vangen: vissen die de dolfijnen graag eten. Sommige netten worden verankerd aan de zeebodem, dus wanneer dolfijnen erin vast komen te zitten, kunnen ze niet naar het wateroppervlak komen om te ademen en stikken ze.

Trawlers zijn ook een probleem. Deze schepen slepen grote visnetten achter zich aan, waarin dolfijnen verstrikt in raken, gewond raken en sterven. Bovendien kunnen dolfijnen sterven van de stress en de paniek die hen overvalt als ze vast komen te zitten.

Foto: Angelique Lagarde/Animalstoday.nl

Minder visverkeer

Een voor de hand liggende oplossing zou zijn om het aantal grote vissersschepen te verminderen. Dit is ook wat milieuorganisaties willen: het aantal trawlers en andere grote vissersboten met een visvergunning in deze wateren en die voornamelijk tot de Franse en Spaanse vloot behoren, moet onmiddellijk worden teruggeschroefd. Ze vragen om betere afspraken tussen de Franse en Spaanse regering om een oplossing voor het probleem te vinden.

Andere opties

Milieuorganisaties stellen daarnaast voor om controleurs aan boord van deze schepen te zetten om toezicht te houden op de vismethode, maar dit is in de praktijk moeilijk uitvoerbaar omdat de boten de controleurs niet toelaten. Een andere oplossing kan zijn om akoestische afweermechanismen aan de boten te bevestigen die de dolfijnen op afstand houden. Dit jaar waren alle Franse diepzeetrawlers voor het eerst uitgerust met meerdere van deze zogenoemde ‘pingers’.

Gezien het recordaantal dolfijnsterfgevallen dit jaar lijken de pingers weinig effect te hebben. FNE wijst erop dat de pingers mogelijk minder effectief werken omdat ze niet worden vastgemaakt aan de netten op de zeebodem.

Bron: The Local France ©AnimalsToday.nl Anne Douqué