Met een campagne om de handel in wilde dieren te verbieden roepen meerdere wildlife experts de Britse premier Boris Johnson op om bij de volgende G20-top in november te pleiten voor een wereldwijd verbod op de handel in wilde dieren. Om zo een volgende toekomstige pandemie te voorkomen. De wereldwijde handel in wilde dieren voor voedsel, entertainment of mode, is jaarlijks zo’n 23 miljard Amerikaanse dollars waard. Een walgelijke handel die door overheden én consumenten in stand wordt gehouden.

wereldwijd verbod
De gruwelijke omstandigheden waarop wilde dieren, zoals schubdieren, op Chinese markten worden opgesloten en geslacht, is een broedplaats voor zoönosen. Organisaties pleiten dan ook voor een wereldwijd verbod op handel in wilde dieren. | ©Pangolin Conservation

De campagne om handel in wilde dieren te verbieden, ondersteund door meerdere dierenrechtenorganisaties zoals VIER VOETERS en Compassion in World Farming, wil bewerkstelligen dat het Verenigd Koninkrijk in deze crisis op het gebied van de publieke gezondheid en wilde dieren een leidende rol gaat spelen in wereldwijde inspanning om de handel te stoppen. Het verhandelen van wilde dieren en het verkopen van hun lichaamsdelen vergroot het risico op toekomstige uitbraken van dodelijke virussen.

Miljardenbusiness

Wetenschappers verdenken een markt in het Chinese Wuhan waar wilde dieren zijn opgesloten en ter plekke geslacht worden als voedingsbodem voor COVID-19. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bevestigd dat de markt een rol speelde, als bron of mogelijk als “versterkende omgeving”.

Een samenwerkingsverband van 18 leidende dierenbeschermingsorganisaties en wildlife organisaties is ook aan het lobbyen voor een nieuwe wet, die de import en export van wilde dieren en gerelateerde producten moet verbieden in het Verenigd Koninkrijk. Deskundigen schatten in dat de handel in wilde dieren, voor voedsel, entertainment, traditionele medicijnen en voor gebruik als exotisch huisdier, jaarlijks wereldwijd ongeveer 23 miljard Amerikaanse dollars waard is.

De dierenrechtenorganisatie Born Free heeft geschat dat ongeveer 5.000 wilde dieren, inclusief tijgers, in het Verenigd Koninkrijk worden gehouden als huisdier. Dierenbescherming RSPCA gelooft dat er nog duizenden primaten aan die lijst kunnen worden toegevoegd. Volgens een onderzoek van vorig jaar bleek dat de Britten thuis meer dan 800.000 reptielen houden. Volgens dierenrechtenorganisatie World Animal Protection (WAP) tellen de Verenigde Staten 17,6 miljoen exotische huisdieren. Volgens WAP zet de exploitatie van wilde dieren de gezondheid, economieen en de biodiversiteit op het spel.

Illegale handel in wilde dieren bedreigt ook de mens

 

Of dieren nu uit hun natuurlijke omgeving worden weggerukt of worden gefokt voor de handel, ze worden blootgesteld aan stress en wreedheden die een bron vormen voor ziekten. Stress verlaagt het immuunsysteem van het dier, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekten. En verschillende diersoorten bij elkaar zetten, die elkaar in het wild nooit zouden tegenkomen, maakt het makkelijker voor virussen om van de een op de ander over te springen. Woordvoerder van het verbond van de dierenrechtenorganisaties, Sonul Badiani-Hamment:

“COVID-19 is een wake-up call voor de wereld. En de roep voor een wereldwijd verbod op handel in wilde dieren is nog nooit zo urgent geweest. Van Sars, Ebola en nu dan COVID-19 wordt aangenomen dat ze van wilde dieren op mensen zijn overgedragen. Boris Johnson en de overheid moeten wereldwijd leiderschap tonen in deze crisis op het gebied van de publieke gezondheid en wildlife. Ze moeten oproepen tot een wereldwijd verbod in handel van wilde dieren tijdens de G20-top in november om toekomstige pandemieën te helpen voorkomen.”

Vraag van de consument bepaalt

Onderzoek door deze samenwerkende organisaties toont aan dat 86 procent van de Britse bevolking een verbod zou steunen. Een kwart, 26 procent, zou zich veiliger voelen als de handel in wilde dieren zou stoppen. De vraag vanuit de consument naar zogenaamde “traditionele” medicijnen, exotische huisdieren, mode-accessoires gemaakt van wilde dieren, voedsel en dieren die worden gebruikt voor entertainmentdoeleinden is de drijvende kracht achter de handel in wilde dieren. De verkoop van traditionele medicijnen heeft verwoestende gevolgen voor veel soorten, denk bijvoorbeeld aan de 5 miljoen ezeltjes die jaarlijks gruwelijk worden geslacht voor hun huid:

Ezels massaal afgeslacht voor Chinees ‘medicijn’

Of de beren die gevangen gehouden worden voor hun gal. De Chinese overheid heeft het gebruik van berengal geadviseerd om de symptomen van COVID-19 te behandelen. In China is deze gruwelijke, maar legale, galberenindustrie jaarlijks zo’n 1 miljard Amerikaanse dollars waard.

Eerder schreef Karen een blog over dit onzinnige advies:

Karen’s blog: China promoot berengal als behandeling tegen coronavirus

Toeristische attracties

Ook speelt de consument een grote rol in de handel in exotische huisdieren. Apen, papegaaien, schildpadden, leguanen en zelfs otters worden uit het wild gevangen om te voldoen aan de vraag. Met een schatting van 110 miljoen mensen die jaarlijks wrede toeristische attracties bezoeken, heeft de groei in het wereldwijde toerisme de handel in wilde dieren enorm doen toenemen. Apen, tijgers, olifanten, leeuwen worden geslagen, aan een ketting gelegd of mishandeld voor toerisme. Hun nabijheid tot de mens vergroot de kans om zoönosen te verspreiden.

De campagne om de handel in wilde dieren te verbieden wordt gesteund door organisaties als World Animal Protection, Compassion in World Farming en VIER VOETERS.

Bron:

©Animals Today