De gemeente Groningen is begonnen met een reddingsactie voor vissen in de fonteinvijver in het Noorderplantsoen. Daar ondervonden de vissen afgelopen periode ernstige problemen door het warme weer, waardoor minder zuurstof in het water overblijft en het waterpeil met 30 centimeter was gedaald. De vissen hapten naar adem, zo meldt RTV Noord.

De vissen hapten naar adem | Foto (illustratief): publiek domein

Het water is overgepompt uit de plantsoengracht naar de fonteinvijver. De fontein was tijdens het hete weer van vorige week stilgezet om te voorkomen dat er via de nevel legionella verspreid zou kunnen worden, of blauwalg, een mogelijk gevolg van de hoge watertemperatuur. De fontein gaat ook weer aan en zo kan het water koelen aan de lucht. De verse wateraanvoer en de fontein zullen het zuurstofniveau in het water doen stijgen wat de vissen zeer ten goede zal komen.

Vorige week pompte Groningen elders in de stad ook al vers water overgepompt naar vijvers, onder meer in het Oosterplantsoen.

Veel dode vissen door warmte

Net als op veel andere plaatsen kampt Groningen deze dagen met vissensterfte, zowel door het warme weer als de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld omdat de riolen overlopen na hevige regen. Het organische materiaal uit het riool komt in het oppervlaktewater terecht en wordt dankbaar afgebroken door algen, die daarbij ook zuurstof aan het water onttrekken. In combinatie met veel kroos en hoge watertemperaturen blijft er dan voor de vissen te weinig zuurstof over om te overleven.

https://www.facebook.com/rtvnoord/posts/2671788499520871


Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.