Op de traditionele paardenmarkt in Voorschoten zijn ook dit jaar weer diverse overtredingen en misstanden waargenomen. Dat meldt de groep 1037 Against Animal Cruelty, die op de markt filmde en fotografeerde. Zo werden er voorschriften overtreden bij het uitladen van de paarden en de controle van chips en paspoorten bij de ingang vond niet plaats. Bovendien kregen de aanwezige dieren nauwelijks water, terwijl het erg warm was.

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt in Voorschoten: anno 2019 nog altijd paarden met gecoupeerde staarten | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De traditionele paardendagen in Voorschoten is een evenement van vrijdag tot en met zondag. Vanaf zaterdag is er paardenmarkt en staan er pony’s, paarden en wat ezels in het centrum van het Zuid-Hollandse dorp. De aanvoer begint al vroeg in de ochtend en daarbij houdt met zich niet altijd aan de regels. 1037 schrijft:

“Bij aankomst zagen we dat er een pony werd geslagen met een stok, we zien ook dieren gelost worden uit vrachtwagens zonder zijschotten wat een vereiste is, paarden kunnen zonder deze schotten verkeerd afstappen en zich zo verwonden.”

Op onderstaande beelden van 1037 Against Animal Cruelty is deze overtreding te zien:


Controle?

Opvallend was dat bij het betreden van de markt nauwelijks controle plaatsvond, zoals het uitlezen van de chip in combinatie met het paspoort. Dit is van belang om te voorkomen dat gestolen dieren ‘witgewassen’ worden en administratief verdwijnen. De controlerend dierenarts zou ook niet goed gekeken hebben of er wellicht dieren met ziekteverschijnselen waren:

“Waar verleden jaar nog paarden op een aanwezige chip gecontroleerd werden en de paarden redelijk nagekeken werden, bekeek nu slechts de aanwezige dierenarts het van een afstandje.”

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 – de controle stelt niet veel voor | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Aanvoerpremies paardenmarkt Voorschoten

De paarden, pony’s en een enkele ezel staan er feitelijk als aankleding en publiekstrekker. Stichting
Comité Paardenmarkt Voorschoten betaalt de handelaren zelfs om de dieren op de markt te zetten. In 2018 bedroegen de aanvoerpremies 17 euro per paard, 10 euro per pony of veulen, plus een ‘variabele kilometertoeslag’ voor de handelaar. De vraag is of er nog paarden zouden staan zonder deze regeling, waarbij de dieren eigenlijk ingehuurd worden.

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Onderstaande foto maakt duidelijk dat er een jonge doelgroep wordt aangesproken. De horeca en middenstand in Voorschoten willen graag meeprofiteren van de dieren in het centrum, want gezinnen met kinderen geven geld uit.

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Helaas waren er nog altijd veel jonge dieren, zoals op onderstaande foto’s te zien. Het liggende veulen had duidelijk last van de warmte, maar er was geen bak met water te zien, aldus 1037.

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty
paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Met het rumoer, de drukte en de warmte was dit geen geschikte omgeving voor dergelijke jonge dieren, die zich ook niet konden terugtrekken van de vele aaiende handen en andere druktemakers.

paardenmarkt Voorschoten
Paardenmarkt Voorschoten 2019 – de waterbakken staan leeg op een terras | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Vooruitgang teniet

1037 Against Animal Cruelty meldt ook dat er vergeleken met vorig jaar een aantal zaken verbeterde in Voorschoten. Zo kregen de dieren voldoende hooi, ze waren niet te kort aangelijnd waardoor ze ook echt konden eten en er lag zand om een ruwere ondergrond te bieden tegen uitglijden. Maar de nietszeggende controle van chips, paspoorten en gezondheid van de dieren, het gebrek aan water en nauwelijks tot geen toezicht op naleving van de voorschriften deden die vooruitgang weer volledig teniet.

  • Ook in 2017 kregen de paarden nauwelijks of geen water en stelde de controle niets voor:

Overtredingen op paardenmarkt Voorschoten

  • Lees ook:

Gecoupeerde staarten trekpaarden worden feitelijk gedoogd


Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel