Bij hondendagverblijf Norfolk Dog’s Day Inn in Engeland is het sinds kort extra feest voor de honden. In het nieuwe zwembad kunnen ze een verkoelende duik nemen, zwemles krijgen en trainen voor een gezond lijf. En hun baasjes? Die mogen samen met hun viervoeter in het water poedelen, om hun hond te leren zwemmen.

Zwembad voor honden en baasjes | Foto (illustratief): publiek domein

In juni opende Norfolk Dog’s Day Inn een verwarmd binnenzwembad voor honden. De eigenaars van het hondendagverblijf, dierenverpleegkundige Celine Sanders en haar man Ian, besloten een zwembad te laten aanleggen omdat er in de omgeving weinig zwemgelegenheid is voor honden. Celine:

“Er zijn mogelijkheden voor honden op het gebied van hydrotherapie, maar niet voor de lol en om fit te blijven. Zwemmen in buitenwateren kan een risico zijn, vanwege blauwalg of de zeestroming, daarom besloten we een ongebruikte plek in ons centrum goed te benutten.”


Het zwembad is verwarmd tot 27°C en heeft een helling die het voor onzekere honden makkelijker maakt om het water in te gaan. Volgens Celine bestaat weliswaar de indruk dat alle honden natuurlijke zwemmers zijn, maar is dit niet waar. Veel honden vinden het eng als hun poten nat worden.

 –
Tijdens privé-zwemlessen krijgen nerveuze honden een reddingsvest aan. Met speelgoed worden de dieren gestimuleerd om via de helling steeds verder het water in te gaan, tot ze over hun eerste angst heen zijn. Daarna leert de trainer de honden om te draaien in het water, tot het een automatisme is. Baasjes mogen samen met hun hond het water in, om de dieren gerust te stellen. Zeker bij de extreem hoge temperaturen van de afgelopen week is dat geen straf.


Ook voor ontspanning is het zwembad beschikbaar en om te dikke honden te helpen afvallen. Zeker tijdens de warme dagen is het een veilige manier om aan lichaamsbeweging te doen:

“Vanwege de hoge temperaturen van de laatste tijd waren veel eigenaren voorzichtig met het uitlaten van hun honden. Zwemmen is een goed alternatief.”

samen in zwembad
Zwemmen is een goed alternatief | Foto (illustratief): publiek domein

  • Lees ook:

Zwemmen met je hond: pas op voor blauwalg!


Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde