Omdat Staatsbosbeheer de regels aan de laars lapt waaronder de gevangen koniks in de Oostvaardersplassen gehouden moeten worden is vorige week aangifte gedaan door zowel Karen Soeters van House of Animals, als door Provinciale Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Flevoland. Vandaag vindt er een spoeddebat plaats, aangevraagd door de PvdD, de PVV en FvD, waarvoor de Statenleden teruggeroepen zijn van reces.

koniks in de Oostvaardersplassen
Koniks in de Oostvaardersplassen, 24 juli 2019 | Foto: Animals Today

Volgens de woordvoering van Staatsbosbeheer kunnen de koniks in de Oostvaardersplassen ‘prima tegen de hitte’ en zouden ze het open veld met een briesje zelfs verkiezen boven de schaduw van bomen. De vangkraal van 55 hectare, waarin zo’n 150 paarden staan in afwachting van transport naar Wit-Rusland, is midden in de open vlakte zonder schaduw voor de dieren. Ook vorige week, toen in Nederland het kwik voor het eerst tot boven de 40 graden opliep, stonden de konikpaarden gedwongen in de volle zon. Dit was reden voor aangifte bij de politie.

Aangifte tegen Staatsbosbeheer wegens onthouden zorg paarden OVP


Kritiek op Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer gaat met de reactie dat de paarden ‘er wel tegen kunnen’ op de verkeerde stoel zitten – zo luidt kritiek – en lapt met een eigen uitleg de welzijnsregels voor het houden van dieren aan de laars. De organisatie negeert namelijk dat de paarden al sinds medio juni in de vangkraal staan en daarmee ‘gehouden dieren’ geworden zijn, waarvoor een bij wet omschreven zorgplicht geldt. Leonie Vestering:

“Dieren moeten ten alle tijden de keuzevrijheid kunnen hebben van beschutting. Ik heb hier op aangedrongen maar Staatsbosbeheer weigert.”

In het Besluit houders van dieren in artikel 1.6 lid 3 staat dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden en gezondheidsrisico’s. Ook negeert Staatsbosbeheer artikel 2.2.8 van de Wet dieren, namelijk dat het onthouden van de nodige zorg aan dieren die onder hun hoede zijn verboden is. Dit is zelfs een misdrijf.

koniks in de Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen, 24 juli 2019 – konikpaarden in de brandende zon, zonder enige beschutting | Foto: Animals Today


Welzijnsregels gelden ook voor koniks in de Oostvaardersplassen

Het is niet aan Staatsbosbeheer om te bepalen of het Besluit houders van dieren en de Wet dieren wel of niet gelden voor de koniks in de Oostvaardersplassen, schermend met waarnemingen dat de paarden ‘er wel tegen kunnen’. Zolang deze paarden door omstandigheden niet verplaatst kunnen worden naar hun toekomstige verblijfplaats in een natuurgebied in Wit-Rusland, worden ze binnen de vangkraal gehouden. Voor deze en alle andere gehouden dieren heeft de wetgever welzijnsregels opgesteld en daar hoort Staatsbosbeheer zich aan te houden. Gelijk ieder ander in Nederland die dieren onder z’n hoede heeft.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.