Met deze tropische temperaturen vinden honden het heerlijk om te gaan zwemmen in plassen en sloten! Zo koelen ze lekker af. Maar pas op: door de hoge temperaturen kan in stilstaand water giftige blauwalg voorkomen! Deze algen zijn zeer gevaarlijk voor zowel mens als dier en kan ernstige schade aan de lever en het zenuwstelsel toebrengen bij het binnenkrijgen van water!

blauwalg
Zwemmen met je hond: pas op voor blauwalg! | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer

Blauwalg kun je herkennen aan een groenige verfachtige laag op het stilstaande water. Tevens ruikt het water naar rotte vis. Heeft je hond toch in dit water gezwommen? Spoel hem dan direct af met schoon water. Wanneer je hond het water binnenkrijgt, door zich bijvoorbeeld schoon te likken, kan dit leiden tot diarree, ademhalingsproblemen of krampen. Zo ziet blauwalg eruit:

Wanneer je vermoedt dat je hond water met de giftige blauwalg heeft binnengekregen, moet je direct de dierenarts raadplegen. Deze kan je huisdier een middel gevel om hem te laten braken, zodat de giftige stoffen het lichaam verlaten.

Check de waterkwaliteit
Wil je de komende dagen met dit prachtige weer graag een duik nemen met je hond? Raadpleeg dan de website www.zwemwater.nl. Hier kun je lezen wat het kwaliteit van de verschillende wateren in heel Nederland is. Let ook goed op eventueel aanwezige waarschuwingsborden.

Veel zwemplezier!

Bron: Dierenbescherming ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.