De rechtbank in Antwerpen heeft een streep gezet door het plan van de Belgische federale voedselautoriteit FAVV om katertje Lee te doden. Lee werd uit Peru meegenomen zonder verplichte quarantaine uit voorzorg tegen rabiës. Er werd door de FAVV een flinke dwangsom geëist, maar de rechter heeft een einde gemaakt aan het machtsspel met een kitten.

katertje Lee
De FAVV wilde katje Lee doden, maar de rechtbank besliste anders | Foto: via GAIA/Facebook

Eerder deze week meldden we nog dat Peru ontkende het katertje niet terug te willen nemen om alsnog in quarantaine te gaan, zoals de FAVV beweerde. Dierenrechtenorganisatie GAIA werd daarover ingelicht door de Peruaanse tegenhanger van de FAVV, vergelijkbaar met onze NVWA. Daarmee was het leven van Lee al gered, maar nu heeft de rechtbank een einde gemaakt aal de hele charade.

Katertje Lee speelbal bureaucratie

Studente Selena Ali uit Stabroek nam katertje Lee mee uit Peru toen ze in allerijl het land moest verlaten in verband met de coronacrisis. Lee was wel ingeënt tegen rabiës, maar had niet de verplichte quarantaine ondergaan voor het vertrek naar België. De federale voedselautoriteit FAVV wilde daarop dat katertje Lee werd afgemaakt, want in België zou geen quarantaine mogelijk zijn. Ook werd beweerd dat Peru de kat niet wilde terugnemen.
.

.
Onvoldoende gemotiveerd

De rechtbank van Antwerpen kwam niet tegemoet aan de eis van de FAVV voor een dwangsom van 5.000 euro per uur. Volgens het vonnis is het besluit om Lee te euthanaseren ‘onvoldoende gemotiveerd’. Zelfs experts van de FAVV zijn het het erover eens dat quarantaine wel een oplossing is, aldus de rechter.

Ben Weyts, de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, is te spreken over de uitspraak:

“We moeten zo snel mogelijk een quarantaine-inrichting aanduiden, zodat dieren niet sterven wanneer mensen hun verplichtingen niet nakomen. Daar is en was het mij om te doen.”

De Peruaanse ambassadeur in België heeft laten weten dat Lee daadwerkelijk terug mag om de quarantainetijd uit te zitten. Hiertoe is besloten en Selena Ali zal zo snel als mogelijk met Lee naar Peru vertrekken, om vanaf augustus weer met de kater terug te mogen keren naar België.

Daarmee komt een slepende kwestie tot een goed einde en zijn er zelfs verbeteringen voor dieren uit voortgekomen. Met dat goede nieuws wensen we iedereen prettig weekend.

Bron:

©AnimalsToday.nl BvR