Een jaar na de eerste waarneming, in 2016, is weer een wilde kat op camera vastgelegd in Zuid-Limburg. Op een nieuwe cameraval, geplaatst in de gemeente Vaals, is te zien hoe een wilde kat in het Vijlenerbos rondwandelt. Het dier lijkt iets op te merken, want het kijkt ineens recht de camera in.

Wilde kat
Een Europese wilde kat | Foto: Pixabay

De populatie wilde katten (Felis silvestris) blijkt groeiende te zijn. Ze komen nu zo’n drie jaar voor in het Zuid-Limburgse Vijlenerbos en zijn afkomstig uit de Eifel en Ardennen, waar grotere groepen wilde katten leven. Jonge dieren trekken weg op zoek naar hun eigen leefgebied, en maken zo hun opmars naar het bosrijke zuidoosten van Nederland. In maart 2016 werd voor het eerst sinds 2006 een wilde kat gefilmd in Limburg, tussen de riviertjes de Gulp en de Geul. Helaas werd eerder dit jaar een wilde kat doodgereden in het grensgebied, bij Bocholtz.

Cameraval
Inmiddels zijn er meer cameravallen geplaatst, om in de gaten te houden hoe de katten zich verspreiden. Een van deze nieuwe camera’s, in een klein bosje drie kilometer ten noorden van het Vijlenerbos, legde de kat op onderstaande video vast. ARK Natuurontwikkeling verwacht dat de komende jaren steeds meer wilde katten in de bossen in Zuid-Limburg te vinden zullen zijn.

Leefgebied en voedsel
Sinds de kat weer permanent terug is in Nederland, zijn in 2014 drie dieren gevangen en uitgerust met een halsbandzender. Hiermee kan meer kennis vergaart worden over de verblijfplaats van de dieren, om hun leefgebied te verbeteren. Het dier houdt zich vooral op in beschut bosgebied, maar jaagt ook graag naar muizen in ruige graslanden en langs bosranden. Naast muizen eten wilde katten ook vogels, amfibieën, reptielen, vissen en insecten.

Herkennen
Het is best moeilijk om onderscheid te maken tussen een cyperse huiskat en een wilde kat: ze lijken veel op elkaar. De meest duidelijke verschillen zijn te zien aan de staart en de rug:

  • de staart: bij de wilde kat dik met 1 tot 5 ringen en een dikke zwarte punt, bij de huiskat dun met veel ringen en een dunne punt
  • de rugstreep: bij de wilde kat smal en alleen op de rug, bij de huiskat breed en doorlopend op de staart

Waarneming en identificatie
Om wilde dieren te kunnen identificeren maakte ARK Natuurontwikkeling een roofdierengids, waarin ook de wilde kat vermeld staat, en een (gratis) roofdierapp. Wilde katten zijn schuw en zul je niet snel tegenkomen. Mocht je toch een kat zien, meld je waarneming dan op Waarneming.nl, liefst met foto.

Bron ARK Natuurontwikkelingen © Animals Today Angelique Lagarde