Tussen de riviertjes de Gulp en de Geul in Limburg is in een bos een wilde kat gefilmd. Volgens Nature Today is het de eerste waarneming in dit gebied sinds 2006.

wilde kat
©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

ARK Natuurontwikkeling onderzoekt sinds vorige winter het terreingebruik en de migratieroutes van wilde katten in Zuid-Limburg.

De eerste officiële waarneming van de wilde kat in dit gebied was vorig jaar, toen een cameraval het dier vastlegde in het Vijlenerbos bij Vaals. Uit analyse van de beelden bleek dat het ging om een heuse wilde kat, niet te verwarren met verwilderde katten. Het dier werd voorzien van een zender en dat leverde een schat aan informatie op over het territorium van de kat. Inmiddels leeft er een kleine groep wilde katten in en om het Vijlenerbos, want vorig jaar zijn er ook jongen geboren en dat is volgens Nature Today niet meer voorgekomen sinds de middeleeuwen.

De wilde kat lijkt erg op een cyperse huiskat. Alleen de tekening op zijn rug en staart verraadt dat het gaat om de wilde variant. Ook hebben wilde katten een dikkere staart en de kop lijkt iets meer gedrongen te zijn met vrij dicht bij elkaar staande ogen. Over hun rug loopt een zwarte streep die vlak voor de staartinplant stopt. Bij cyperse huiskatten loopt deze streep vrijwel altijd door. De staart heeft meerdere zwarte ringen en eindigt in een zwarte punt. Verder hebben ze een vleeskleurige neus en hun voetzooltjes zijn alleen bij de tenen zwart of donker van kleur. De wilde kat is een ver familielid van onze gedomesticeerde huiskat, maar kwam al veel eerder voor in Europa. Voor het begin van de Middeleeuwen verdween de wilde kat uit ons land.

De wilde katten in Limburg zijn afkomstig uit de Ardennen en de Eifel waar de populatie de laatste jaren gestaag groeit. In Zuid-Limburg werden vorige winter geen wilde katten waargenomen. Tijdens de eerste check van cameravallen door onderzoeker Laura Kuipers was het afgelopen maand wel raak: in een bosgebied werd een wilde kat goed herkenbaar vastgelegd.

Vorig jaar september waarschuwde ARK Natuurontwikkeling nog om geen kittens mee te nemen uit het bos. Aanleiding was een voorval waarbij wandelaars op de grens van de Ardennen en de Duitse Eifel een cypers jong poesje vonden. Ze dachten dat het een achtergelaten of verdwaald beestje was en namen het mee naar een opvangcentrum voor dieren in Opglabbeek, België. Het katje gedroeg zich echter schichtig en was nauwelijks te benaderen. Na het consulteren van een deskundige kwam die tot de conclusie dat het ging om het jong van een wilde kat, waarschijnlijk alleen gelaten door de moeder om naar voedsel te zoeken.

Wandelaars die een jong cypers ogend poesje vinden in de bossen krijgen het advies om een foto van te maken met daarop de rug en staart goed in beeld en de plaats en tijd van de waarneming te noteren. Deze informatie en de foto kunnen via e-mail opgestuurd worden naar ARK Natuurontwikkeling, anke.brouns@ark.eu. Ook de roofdierapp kan van pas komen bij het identificeren van dieren.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.