In Mexico is een nieuwe spinnensoort ontdekt. Een internationaal team van wetenschappers ontdekte de spin in een bergachtig gebied in de Mexicaanse staat Baja California Sur.

Spinnensoort Mexico
De nieuwe spinnensoort werd ontdekt in Mexico | Screenshot video SIN PELOS EN LA LENGUA

In 2013 werden wetenschappers voor het eerst geconfronteerd met het bestaan van de spin. Onderzoek Jim Berrian vertelt:

“Het eerste bewijs dat we voor deze soort vonden, was een gedumpt exoskelet (omhulsel van een organisme) in de scheuren van een rots. Het exoskelet was abnormaal groot.”

Grote spinnensoort
Meerdere vervolgonderzoeken volgden en Berrian en zijn medeonderzoekers kwamen uiteindelijk in aanraking met een levend exemplaar van de spin. Ze waren ontzettend onder de indruk van de grootte van de spin. Met gestrekte poten kan de spin namelijk wel 10 centimeter lang worden. Medeonderzoeker Maria Luise Jimenez, expert op het gebied van spinnen in Baja California Sur:

“Toen ik deze spinnen voor het eerst zag, was ik erg onder de indruk van hun grootte. In al die jaren dat ik spinnen die op het schiereiland leven verzamel, heb ik nog nooit zo’n grote spin gezien. Ik verwachtte dan ook dat dit een nieuwe soort was.”

Pas na vier jaar onderzoek doen, konden wetenschappers officieel bevestigen dat het inderdaad om een nieuwe soort ging.

Califorctenus cacachilensis
Niet alleen ging het om een nieuwe spinnensoort, de spin was ook nog eens erg bijzonder. De spin was zo anders dan andere spinnensoorten, dat de wetenschappers het dier een nieuw geslacht toebedeelden. De officiële naam van de spin werd Califorctenus cacachilensis.

De spin behoort tot de familie der kamspinnen. Binnen deze familie valt ook de zeer agressieve en giftige Braziliaanse zwerfspin. Deze spin kan dodelijk zijn voor mensen. Ook de Califorctenus cacachilensis is giftig, maar gelukkig niet dodelijk voor mensen. Berrian werd tijdens het onderzoek door de spin gebeten:

“Bijna alle spinnen zijn giftig, maar slechts weinigen zijn gevaarlijk voor de mens. Ik werd gebeten terwijl ik met een levende Califorctenus cacachilensis bezig was en ik leef nog.”

Nieuwe soorten
Inmiddels zijn er zo’n 1,1 miljoen insecten- en spinnensoorten bekend. Maar nog steeds ontdekken wetenschappers nieuwe soorten. Sommige wetenschappers stellen zelfs dat er nog wel 2 tot 5 miljoen soorten zullen worden ontdekt. Zelden zijn ze echter zo groot als de Califorctenus cacachilensis.

Bron Scientias © Animals Today Nadine van Wissen