Vandaag op Wereldproefdierendag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het trieste lot van proefdieren in laboratoria. Bij het apenvivisectiecentrum Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk zullen verdeeld over de dag eenmansacties plaatsvinden, omdat door het coronavirus geen grootschalige demonstraties mogelijk zijn.

Wereldproefdierendag
Wereldproefdierendag: eenmansacties bij apencentrum BPRC in Rijswijk | Foto: via EDEV

Dierenrechtenorganisatie Een DIER Een VRIEND voert inmiddels 22 jaar actie voor de sluiting van wat zij de ‘Apenhel van Rijswijk’ noemt. Het BPRC heeft nog steeds zo’n 1.500 apen, zoals resus-, java-apen en marmosets. Dierenvrienden zullen individueel voor de poort van het BPRC met een speciale actieposter met de tekst ‘Geen Corona test op deze aap!’ op een foto van een aap in een fixatiestoel.

Schokkende cijfers op Wereldproefdierendag

Juist vandaag werden nieuwe cijfers over de wereldwijde inzet van proefdieren bekendgemaakt door Cruelty Free International. Deze statistieken hebben als referentiejaar 2015. Meer complete en recentere gegevens over gebruikte dieren en experimenten wereldwijd zijn er momenteel niet.

  • 192,1 miljoen dieren zijn naar schatting gebruikt in onderzoek in 2015 (vergeleken met 115,2 miljoen in 2005).
  • Naar schatting zijn er in 2015 wereldwijd 79,9 miljoen dierproeven uitgevoerd.
  • De andere 112,2 miljoen dieren zijn dieren die zijn gedood zijn voor hun organen, die zijn gebruikt voor het fokken van genetisch gemodificeerde dierenstammen en dieren die zijn gefokt voor experimenten, maar die niet zijn gebruikt of als overtollig zijn gedood. Deze dieren komen vaak niet voor in landelijke statistieken. In Nederland worden er net zoveel dieren in experimenten gebruikt als ‘gedood in voorraad’.

Voorzitter Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND over de nieuwe cijfers:

“Het is dieptriest dat we een stijging zien. Dit ondanks steeds meer wetenschappers en overheden zeggen af te willen van dierproeven juist omdat dierproeven niet de gewenste resultaten geven en omdat puntje bij paaltje dieren geen mensen zijn en dieren dus anders reageren dan mensen. Alle mooie woorden van mensen die dierproeven doen ten spijt, men gaat niet vrijwillig stoppen met dierexperimenten. Er moet een gedwongen afbouw komen. Juist nu met de corona crisis zie je goed dat dierproefnemers als het BPRC voorop lopen om dieren in te zetten voor dodelijke experimenten en daarmee scheppen geld binnen te halen, nogal arrogant als je weet dat hetzelfde BPRC al 30 jaar lang bezig is met een zinloze zoektocht is naar middelen en geneesmethoden voor ziektes als Alzheimer, reuma, HIV en malaria – voor een veelvoud aan miljoenen euro’s.”

Wereldproefdierendag
Stop met dierproeven, test op mensen | Foto: via EDEV

 

  • Lees ook:

Coronavaccin: stop dierproeven in wereldwijde zoektocht

.
Bron:

  • Persbericht Een DIER Een VRIEND (EDEV)