Op 3 februari ontspoorde in Palestine, Ohio (Verenigde Staten), een vrachttrein met gevaarlijke en kankerverwekkende chemicaliën, waarna deze ontplofte. Waterwegen, bodem en lucht zijn hierdoor zwaar vervuild. Duizenden vissen en andere dieren zijn hierdoor vergiftigd.

Ohio
Duizenden vissen vergiftigd na treinramp Ohio | Foto (illustratief): Publiek domein

Een vrachttrein met 50 wagons is ontspoord, waarbij meerdere wagons explodeerden. Elf van de treinwagons vervoerden kankerverwekkende petrochemische derivaten die in fabrieken onder andere worden gebruikt om verf, lijm en kunststoffen te maken. Deze gifstoffen zijn in de leefomgeving van Palestine (Ohio) terechtgekomen. Petrochemicaliën zijn giftige chemicaliën die zijn afgeleid van olie en gas. De VS maakt momenteel de overgang naar schone energie, maar fossiele brandstofbedrijven wenden zich nu juist tot petrochemie om geen financiële verliezen te lijden. De Environmental Protection Agency (EPA) heeft de taak sterkere bescherming te bieden tegen deze chemicaliën om verdere chemische rampen te voorkomen. Daarnaast heeft Norfolk Southern Railroad na het ongeluk uit voorzorg de overige wagons afgebrand.

Watervervuiling in Ohio

De giftige uitstoot afkomstig uit de treinwagons is in de lucht en bodem beland, maar ook in de waterwegen. De lokale overheid bevestigt dat er minstens 3.500 vissen zijn vergiftigd.

Welke gevolgen de ramp heeft op de gezondheid van omwonenden is tot op heden nog onbekend. Direct na het voorval kwamen er meldingen van mensen die bepaalde symptomen vertoonden, die gerelateerd lijken te zijn aan de blootstelling aan giftige stoffen. Buurtbewoners ervoeren hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid en duizeligheid. Zij en andere inwoners van de regio zijn met spoed geëvacueerd, maar mochten ondanks de nog onbekende schadelijke gevolgen toch na een week al weer terugkeren naar huis. Bovendien zijn wilde dieren, huis- en veedieren in de buurt van de treinramp vermoedelijk als gevolg van de giftige stoffen overleden.

Milieu-organisaties dringen bij gouverneur Mike DeWine aan om een noodtoestand uit te roepen. De Ohio-rivier stroomt namelijk door 11 staten en dient als drinkwatervoorziening van ongeveer vijf miljoen mensen. Daarnaast zijn veel dieren en ecosystemen afhankelijk van het water uit deze river.

Afschaffing veiligheidsmaatregelen

Tijdens de regering van Trump in 2018 hebben federale agentschappen die het transport van chemicaliën reguleren, de veiligheidsregels die nieuwe remsystemen vereisten, geschrapt. Daarnaast werden veiligheidscontroles niet meer uitgevoerd, kregen burgers minder inspraak en zijn de risico´s te laag ingeschat. Tot slot is Norfolk Southern een van de bedrijven die destijds heeft gelobbyd tegen het behoud van de veiligheidsnormen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools