Dierenrechtenorganisatie Bite Back zal vandaag op dierendag een actie houden in de binnenstad van Utrecht. De organisatie zal voorbijgangers confronteren met de vraag: ‘Waarom is het ene dier je vriend, en het ander dier je voedsel?’. De organisatie hoopt daarmee mensen aan het denken te zetten.

dierendag
‘Laten we deze dierendag aan alle dieren denken!’ | Foto: Angelique Lagarde

Voorbijgangers kunnen ter plekke meteen ook via de iAnimal virtual reality experience (bedacht door collega-organisatie Animal Equality) een kijkje nemen in 360° in het leven van een varken of kip in de vee-industrie. Bite Back verwacht dat mensen hierdoor gaan kiezen voor een meer plantaardige leefwijze. Woordvoerder Alex Romijn:

“Middels de iAnimal VR experience zien mensen vanuit het perspectief van de dieren hoe ze behandeld worden. De ervaring is heel intens omdat men het leven van een dier van de eerste tot de laatste dag zo goed als in het echt meemaakt. Door in hun huid te kruipen krijgt men een globaal beeld van wat een dier in de veehouderij meemaakt. De empathische ervaring bracht mensen al eerder tot tranen over de behandeling van de dieren en zorgde er vooral voor dat mensen met succes kiezen om te minderen met het eten van dieren of geheel veganistisch gaan leven.“

dierendag
iAnimal virtual reality experience | Foto: Bite Back

Dieren als product
In de dierindustrie worden dieren voor hun vlees, melk, of eieren gefokt. Ze worden gebruikt en vroegtijdig gedood. Ze worden niet gezien als individu maar als product en ook zo behandeld. De dieren worden fysiek aangepast aan de wensen en belangen van de producent en de industrie. Steeds méér en efficiënter produceren staat centraal. Dieren die voor hun vlees, melk en eieren worden gebruikt zijn echter levende, welzijnsgevoelige wezens. Dieren kennen vreugde en plezier wanneer ze in vrijheid leven. En net als wij ervaren ook zij angst en pijn. Geen enkel dier wil vroegtijdig sterven.

Het consumeren van dierlijke producten houdt deze uitbuiting en wreedheden in stand. Bite Back is tegen deze discriminatie op basis van soort (speciësisme) en is om ethische redenen gekant tegen het gebruiken en doden van dieren voor menselijke consumptiedoeleinden. Bite Back pleit voor de afschaffing van de dierindustrie. Woordvoerder Alex Romijn:

“Bite Back wijst de consument op zijn/haar verantwoordelijkheid en pleit voor een verantwoorde voeding waarbij geen wreedheid jegens dieren aan te pas komt: een 100 procent plantaardige, veganistische voeding.“

Waar?                 Stadhuisbrug, Utrecht
Wanneer?          4 oktober 2017
Hoe laat?            12:00 tot 15:00

Persbericht Bite Back