Tegenover de McDonald’s aan het Spui in Den Haag deelt Wakker Dier vandaag gratis vegetarische nuggets uit. De organisatie wil daarmee op Dierendag de aandacht vestigen op het plofkipbeleid van de fastfoodketen.

McDonald’s
Vandaag gratis veganistische nuggets van Wakker Dier in Den Haag | Foto: Wakker Dier

Anne Hilhorst van Wakker Dier over het waarom van de actie:

“McDonald’s zegt dat ze dierenwelzijn belangrijk vindt, maar weigert nog steeds de plofkip in de ban te doen, zoals de grote supermarkten al wel hebben gedaan.”

Misplaatst
Vanuit een foodtruck wordt het winkelend publiek getrakteerd op een ‘Happy Chicken Deal’. Naast de vegetarische nuggets zitten daar, net als bij McDonald’s, ook een patatje en een kinderverrassing in. Hilhorst:

“McDonald’s promoot haar Happy Meal als een blije maaltijd voor jonge kinderen. Maar zolang de kipnuggets worden gemaakt van plofkip, is de naam ‘Happy Meal’ natuurlijk bijzonder misplaatst.”

De foodtruck staat vandaag (4 oktober) van 14 tot 16 uur tegenover de McDonald’s aan het Spui in Den Haag (Grote Marktstraat 60, 2511 BJ Den Haag).

Plofkip
Met de uitdeelactie wordt extra aandacht gevraagd voor het miserabele leven van de plofkip: in zes weken tijd groeit die van een klein kuiken tot een vleeskip van meer dan twee kilo. Ze leeft met tienduizenden in een dichte stal, in haar eigen uitwerpselen, met allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg. Omdat de nuggets die Wakker Dier uitdeelt veganistisch zijn, komt er geen enkel dierenleed aan te pas.

McDonald's
Campagne tegen het gebruik van plofkip door McDonald’s | Foto: screenshot commercial Wakker Dier

Campagne
Wakker Dier voert sinds 2012 campagne tegen de plofkip. Supermarkten schakelen inmiddels om naar plofkipvrije producten. De meeste restaurants in Nederland, waarvan McDonald’s de grootste en bekendste is, verkopen echter nog steeds plofkip. Volgens McDonald’s is het belangrijk dat haar producten goedkoop blijven. Zij wil niet overstappen naar een kippenras dat minder snel groeit.

Persbericht Wakker Dier