Het weekend is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen dat ze vrij zijn om iets leuks te gaan doen. Wat dacht u ervan om dit weekeinde vogels te gaan kijken? Een leuke, maar zeker ook leerzame activiteit voor zowel volwassenen als kinderen!

kolibrie
Foto: iStock Photo

Waar gaan we vogels kijken?
Vogels kijken kan op veel verschillende manieren en plaatsen. Zo kunt u ze natuurlijk zien vanuit uw eigen tuin of balkon. U kunt een wandeling maken door het park in de buurt, of een uitstapje maken naar de bossen of de duinen. Én u kunt natuurlijk met een excursie mee.  Op de website van Vogelbescherming Nederland staan verschillende escursies genoemd. Klik hier om ze te bekijken.

Wat hebben we nodig?
Als u de vogels werkelijk goed wilt waarnemen, heeft u als basis een goede vogelgids en een verrekijker nodig. Als u de vogelsoort niet meteen herkent, dan kunt u deze direct in uw vogelgids opzoeken. Handig is dan om te weten onder welke groep vogels deze valt. Tijdens een excursie zult u het spelenderwijs leren. En daardoor krijgt u er steeds meer plezier in.

Vogelgids
Er zijn verschillende goede vogelgidsen te koop. Maar welke is voor u de juiste? Let er op dat de kleuren en afbeeldingen voor u duidelijk zijn afgedrukt, wat onnodig zoeken voorkomt. Vaak staan de vogelnamen in diverse talen vermeld, zodat u als u in het buitenland bent ook met anderen uw waarnemingen kunt delen.

Vogelbescherming Nederland raadt de volgende vogelgidsen aan:
– Zakgids vogels (Tirion)
– Lars Jonsson Vogels van Europa (Tirion)
– ANWB vogelgids van Europa.

Verrekijkers
Wilt u de vogels goed kunnen bekijken, dan is een goede verrekijker onmisbaar. Het meest gebruikte model is een 8 x 42, dit model is niet al te groot en zwaar en heeft een goede lichtsterkte. Meestal geldt: hoe duurder de verrekijker, des te scherper het beeld en de kleurweergave. Om het u gemakkelijk te maken heeft Vogelbescherming Nederland 3 series verrekijkers ontwikkeld in diverse prijsklasse. Klik hier om ze te bekijken.

Excursies
Hieronder volgt een selectie van vogelexcursies. Klik op de link om meer te weten te komen over de excursie.

Visarendexcursie Oostvaardersplassen (22 augustus)
Wandelexcursie Zaanse rietveld (29 september)
Wandelexcursie Ontdek Natuurgebied De Grote Peel (30 september)
Drie daagse 100 soortenexcursie Texel (8, 9, 10 oktober)
Wandelexcursie Tiengemeenten (13 oktober,27 oktober)
IJsvogelexcursie in de Brabantse Biesbosch (17 oktober)
Ganzenexcursie zuidwest Friesland (24 oktober)
Vogelexcursie Ameland (op aanvraag)
Nachtzwaluwexcursie Veluwe (op aanvraag)

PiepVandaag wenst u veel plezier tijdens uw weekenduitstapje!

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor