Zo slecht als het weer vorig weekend was, zo mooi wordt het dit weekend. Zonde dus om binnen te blijven zitten. PiepVandaag gaat lekker naar buiten! De weekendtip van deze week is Nationaal Park de Hoge Veluwe. 

Park Hoge Veluwe
Foto: ©Steve Armor

Natuur en cultuur komen samen in Nationaal Park de Hoge Veluwe: het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer; ze zijn allen in het Park te vinden. Tevens is er het Kröller-Müllermuseum, wereldberoemd vanwege zijn omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh. De Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum is tevens wereldberoemd. Een schitterende collectie sculptuur wordt op verrassende wijze tentoongesteld, omringd door de natuur. 

Geschiedenis van het Park
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Anton was een succesvol zakenman en een fervent jager. Daarom kocht hij vanaf 1909 in meerdere fasen een jachtterrein, De Hoge Veluwe. Helene was een enthousiast kunstverzamelaarster. Samen hadden Anton en Helene wilden ze natuur en cultuur samenbrengen in het belang van het algemeen. Tussen 1909 en 1923 werd het Park omrasterd en er werden moeflons, edelherten en wilde zwijnen ingevoerd. In deze periode werden beeldende kunstwerken aangekocht en er werd ook een begin gemaakt met het bouwen van een museum.

Jachthuis Hoge Veluwe
Foto: Het voormalig woonhuis van het echtpaar Kröller-Müller
©Steve Armor

Flora
Het Park heeft een enorm rijke variëteit aan flora. Bij inventarisaties in de afgelopen vijf jaar zijn bijna 500 verschillende plantensoorten aangetroffen in het Park. Mossen, korstmossen en paddenstoelen zijn hierbij niet eens meegeteld! Van die 500 soorten zijn er veel die in Nederland bedreigd zijn in hun voortbestaan.

Enkele soorten die het Park herbergt:

Jeneverbes
De jeneverbes (Juniperus communis) is een wettelijk beschermde plantensoort. De boom of struik met zijn prikkende naalden is overladen met kleine, blauwzwarte vruchtjes, die al in de 16e eeuw gebruikt werden bij het stoken van alcohol uit graan: jenever. Deze bessen zijn pas rijp voor consumptie na 2 à 3 jaar.

Klein warkruid
Deze parasiet wordt ook wel “duivels naaigaren” genoemd en zit met zijn warrige draden op jonge planten van struikheide. Klein warkruid (Cusciuta epithymum) haalt water en voedingsstoffen uit de stengels van de struikheide.

Zonnedauw
Zonnedauw (Drosera) gedijt goed op de vochtige ondergronden die het Park dit plantje kan bieden. Op zijn blaadjes heeft de zonnedauw kleine rode haartjes, die aan het eind een glinsterend druppeltje hebben. Kleine insecten worden zich hierdoor aangetrokken, maar worden door het kleverige vocht vastgehouden en door het omrollende blad ingesloten. De zachte delen van het insect worden door sappen van de zonnedauw verteerd.

Kleine schorseneer
De kleine schorseneer (Scorzonera humilis) lijkt veel op de veel voorkomende paardenbloem, maar behoort tot de zeldzaamste planten van Nederland. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe groeit deze plant nog op enkele plekken.

Klokjesgentiaan 
De klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe) groeit met zijn prachtige blauwe bloemen in vochtige heide. Het is een zeldzame plant, die wettelijk beschermd is. Op De Hoge Veluwe komt hij nog op verschillende plaatsen voor. Deze bloem heeft een bijzondere relatie met een vlinder, het gentiaanblauwtje, die weer diezelfde bijzondere relatie met mieren heeft. Uit het eitje dat door de vlinder op de bloem wordt afgezet, komt een zeer klein rupsje dat zich voedt met delen van de bloem. Als het een paar millimeter groot is laat het zich op de grond vallen. Voor verdere ontwikkeling moet het dan door bepaalde miersoorten (knoopmieren) worden meegenomen naar het mierennest. Daar levert het rupsje zoete stoffen voor de mieren maar eet zelf van het mierenbroed. Na de verpopping komt de vlinder uit de pop en verlaat snel het nest.

klokjesgentiaan
Foto: Wikimedia Commons

Fauna
In het Nationaal Park de Hoge Veluw leven veel verschillende dieren: enkele honderden edelherten, reeën en moeflons, tientallen wilde zwijnen en heel veel kleine dieren. De dieren in het Park kunnen zich vrij bewegen. Een toegangskaartje is dan ook geen garantiebewijs voor het zien van wild. maar de kans betsaat wél. Om een grotere kans te hebben om de dieren in levenden lijve te zien, kunt u het beste het park in de late namiddag en avond bezoeken. Dan gaan de dieren op zoek naar voedsel en verlaten zij hun dekking. U kunt gebruik maken van de wildobservatieposten. Een aantal van deze posten zijn met de auto toegankelijk: Millelamel, Wildbaanweg, Bosje van Staf. De andere posten zijn per fiets of met de voet bereikbaar.

Enkele rustgebieden in het terrein, die met borden zijn aangegeven, zijn voor het publiek niet toegankelijk. hier kunnen de dieren zich terugtrekken om te herkauwen of te slapen. Het voeren van dieren is niet toegestaan in het Park.

Van begin september tot begin oktober kunt u getuige zijn van de bronst van het edelhert. Tijdens deze periode zoeken de mannelijke edelherten een vrouwtje (hinde) om mee te paren. Om indruk op de hinden te maken, maken de mannetjes een imposant geluid: het zogenaamde burlen. Ze gebruiken het ook om de andere mannetjes te imponeren.

moeflon
Foto: Moeflon
©Nationaal Park de Hoge Veluwe

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe
De beste manier om Nationaal Park de Hoge Veluwe te ervaren is op de fiets. Na het kopen van het entreebewijs, kunt u gratis gebruik maken van de aanwezige witte fietsen. Deze fietsen kunnen niet op slot en zijn dus door iedereen te gebruiken. Er zijn ook speciale blauwe fietsen te huur, zoals tandems, bakfietsen en fietsen voor mindervaliden.

Nachtsafari en andere georganiseerde activiteiten
Het Park biedt ook georganiseerde activiteiten aan. Bezoekers kunnen onder leiding van de natuurgids of de boswachter eropuit trekken om al het natuurschoon van nóg dichterbij mee te maken. Op 3 augustus wordt een nachtsafari georganiseerd. Wild spotten, slapen onder de sterrenhemel en een prachtige ochtend meemaken als het Park ontwaakt. Na het inrichten van de tenten in het leefgebied van wilde zwijnen, edelherten en reeën, begint de nachtelijke tocht door de bossen. Boswachter Henk Ruseler laat de deelnemers de mooiste plekjes van het Park zien. Bij terugkomst kan ook onder de sterrenhemel geslapen worden. Na een korte nacht staan de deelnemers samen met de dieren van het Park op en maken ze een ochtendwandeling nog vóór de eerste zonnestralen.

Voor kinderen van 8 t/m 11 jaar wordt er een speciale Kindersafari georganiseerd. Deze safari heeft ongeveer dezelfde inhoud als de Nachtsafari. De kinderen gaan op ontdekkingstocht samen met boswachter Henk Ruseler, die de kinderen alles over het bos en zijn bewoners leert. Dit jaar vindt de Kindersafari plaats op 17, 19 en 20 juli en op 6, 7, 9, 10, 13, 16 en 17 augustus. Reserveren is noodzakelijk.

Verder worden er verschillende rondleidingen, wandel- en fietsexcursies georganiseerd. Klik hier voor meer georganiseerde activiteiten in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Hoge Veluwe
Foto: ©Steve Armor

Kamperen in het Park
Vind u één dag in Nationaal Park de Hoge Veluwe niet genoeg? Geen probleem. In het Park ligt een prachtig kampeerterrein voor de ware natuurliefhebber, vlakbij Ingang Hoenderloo. De natuurcamping bestaat uit een autovrij tentenveld en drie terreinen voor caravans en campers. Deze rustige, kleine camping biedt elke natuurliefhebber de kans om het Park langer te ervaren dan een dag. Reserveren is niet mogelijk. De camping sluit 31 oktober.

Wilt u meer informatie over Nationaal Park de Hoge Veluwe? Klik dan hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor