De prijs voor ‘meest smakeloze vee-industrie reclame’ is dit jaar gewonnen door de multibehandelunit van Schipmatic. Met deze kar wordt het je zo makkelijk mogelijk gemaakt om bij biggetjes allerlei pijnlijke ingrepen te doen. Je kunt hun krulstaartje afknippen met de ‘smartcoupeerder’, antibiotica injecteren en oormerken erin schieten, alles onverdoofd en – zo meldt de leverancier trots – ‘handsfree’ (kijk ook het filmpje van de fabrikant). Deze kar won een innovatieprijs op een vakbeurs van de vee-industrie.

meest smakeloze reclame

Wakker Dier wil met de verkiezing het grote publiek laten zien  hoe het er in de Nederlandse vee-industrie met dieren wordt omgesprongen.. Een woordvoerder: “De reclames uit de vakmedia,, tonen het ware beeld achter spotgoedkoop vlees. En dat is smakeloos”. Eerder won een producent van legbatterijkooien met de reclameslogan: “don’t worry, make money”.

Top zes meest smakeloze reclame
Wakker Dier stelde een top zes samen van smakeloze vee-industrie reclames uit Nederlandse vakmedia en reclamefolders van 2011 en 2012 en publiceerde deze op Facebook. De Facebookvolgers van Wakker Dier reageerden geschokt en verkozen de multibehandelunit als ‘meest smakeloos’.

 

1.    De smartcoupeerder van Schipmatic
Handig? Onverdoofd staartjes couperen met de ‘smartcoupeerder’, ‘handsfree’ antibiotica injecteren en andere handelingen in één. Deze multi-behandelunit met handige vuilniszak voor biggenstaarten won de innovatieprijs op een Duitse vee-industrie vakbeurs.

 

 

2.    Tendernova 
Moedervarkens vastgeklemd met stangen op een kaal rooster. Hoe noem je dat als fabrikant? ‘Tendernova’??

 

 

 

3.    The Maximum Comfort Zone van fabrikant Nooyen
Een prachtig vergezicht plaatje van een zonnig strand. Heerlijk! Helaas gaat het om roostervloeren voor kraamhokken waarin moedervarkens één stap voor en achteruit kunnen zetten. Ze staan vast tussen stangen in een vieze stinkende stal. Zonder uitzicht, stro, frisse lucht en modderpoel. Onder de titel maximum comfort.

 

 

 

4.    Maximale winst per m2 van ForFarmers
Een pluizig plofkuikentje lekker in het zaagsel. In werkelijkheid worden in dergelijke industriestallen 20 kippen per vierkante meter gehouden, liggend in de eigen poep waardoor driekwart poot- of borstontstekingen heeft. Dit gebeurt om de ‘maximale winst per vierkante meter’ te behalen voor ‘boeren met ambitie’. Niks ‘poultry-care’ dus!

 

 

 

 

5.    Uiers met Turboinjectie
Elk jaar krijgt maar liefst 4 op de 10 koeien uierontsteking (mastitis) omdat we haar letterlijk en figuurlijk teveel uitmelken.

De melkproductie per koe is de afgelopen vijftig jaar toegenomen van 3.300 tot wel 12.000 liter melk per jaar. Zoals een auto met Turbo Diesel Injectie meer beurten smeerolie nodig heeft, werkt dat ook met een ‘hoogproductieve koe’. Alleen geef je deze laatste geen smeerolie maar Novem®20-ontstekingsremmer.

Gelukkig werkt deze ontstekingsremmer ook pijnstillend want de pijn van een uierontsteking is waarschijnlijk vergelijkbaar met borstontsteking bij vrouwen, aldus veeartsen! Auw!

 6.    De hordelopende plofkip van Fysal Salmonella Control
Plofkippen groeien in 6 weken van geel kuikentje naar vleeshomp van ruim 2 kilo. Deze groei gaat zo snel dat ze hijgen en puffen omdat hun hart en longen de snelle groei van de borstspier (kipfilet) niet kunnen bijhouden. 70% van de jonge diertjes heeft zweren aan de pootjes. 57% van de kuikens kan nauwelijks lopen, laat staan hordelopen.

 

 

Bron ©PiepVandaag.nl