De provincie Limburg lijkt er geen genoeg van te krijgen om het geweer op te pakken, want gisteren is toestemming gegeven om de circa 100 wasberen in de provincie af te schieten. De wasbeer komt van oorsprong niet voor in Nederland en wordt derhalve behandeld als exoot. Volgens de provincie is afschot nodig omdat de dieren zouden ‘oprukken’ en overlast veroorzaken. Ook zouden er gezondheidsrisico’s dreigen, al is daar in Limburg geen bewijs voor.

wasberen
Wasberen in Limburg wacht de kogel | Foto: publiek domein

Gisteren werd ook bekend dat Limburg het afschieten van zwerfkatten overweegt en al eerder kwamen de bevers in de provincie onder het vergrootglas te liggen. Het aangeharkte Nederland is schijnbaar niet ingesteld op de invloed die bepaalde dieren hebben op het landschap, die al snel wordt omschreven als ‘overlast’.

Wasberen in 2017 nog uniek

In 2017 was er in Limburg voor het eerst een wasbeer met jongen en dat werd toen nog beschouwd als een unicum. Maar inmiddels zouden er 100 van deze dieren zijn, hetzij door voortplanting, of omdat ze vanuit het grensgebied Limburg binnentrekken, met name vanuit Duitsland.

Alternatieve oplossingen zijn door de provincie van de hand gewezen, zoals een voorstel van de Partij voor de Dieren om de wasberen te vangen en elders uit te zetten. Volgens de provincie is dit onhaalbaar en zoals altijd: te duur. Afschot zou de enige haalbare oplossing zijn.

wasberen
De wasbeer is een exoot in Nederland | Foto: publiek domein

Invasief?

Omdat de wasbeer van nature niet in ons land voorkomt wordt hij behandeld als exoot en dient volgens de provincie Limburg ‘uitgeroeid’ te worden, geheel naar Europees beleid. Of de wasbeer beschouwd kan worden als een invasieve exoot is echter een punt van discussie, waarbij een belangrijk criterium is of de dieren andere soorten verdringen. De dieren zouden dus ook beschouwd kunnen worden als nieuwe soort, zo vinden sommige critici van het afschotbeleid..

  • Lees ook:

Limburg overweegt afschot van zwerfkatten

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel