De komende 18 maanden zal een aantal jonge Schotse steenarenden (Aquila chrysaetos) worden uitgerust met de Raptor Tracker, een speciaal roofvogelvolgsysteem via satelliet. Het ‘Raptor Tracker experiment’ wordt door verschillende organisaties uitgevoerd in het Cairgorms National Park in Schotland. De vogels worden uitgerust met een ‘tag’, die naast de locatie van het dier ook andere belangrijke informatie doorgeeft.

Raptor Tracker
Schotse steenarenden worden uitgerust met een Raptor Tracker | Foto: publiek domein

Deelnemers aan het experiment met de Raptor Tracker (RT) zijn Cairngorms National Park Authority, Scottisch Natural Heritage en British Trust for Ornithology. Volgens de organisaties zou de ‘tag’ meer informatie moeten verschaffen omtrent de locaties van de vogels en hun gedrag. Ook zou de RT een oplossing kunnen bieden voor analyse van de omstandigheden waaronder een dier overlijdt. Een Raptor Tracker is een klein en licht stukje elektronica met een antennetje waarmee een datasignaal verstuurd kan worden. Het systeem is ook geschikt voor het volgen van bijvoorbeeld auto’s of schepen.

Raptor Tracker tegen wildlife crime

In tegenstelling tot de gangbare tags die momenteel bij veel roofvogels worden gebruikt, maakt de RT gebruik van een satellietnetwerk dat ervoor zorgt dat signaalinformatie altijd beschikbaar is. De RT kan door middel van meerdere sensoren een ‘noodsignaal’ verzenden met de exacte locatie als een steenarend ongewoon gedrag vertoont of als het dier dood wordt gevonden. Dit helpt in de strijd tegen wildlife crime. Roseanna Cunningham; milieudeskundige:

“Dit experiment helpt met het beter begrijpen van het gedrag van de Cairngorms’ steenarenden. De tags moeten een wezenlijk verschil maken in het afschrikken van potentiële criminelen en spelen ook een sleutelrol bij het vaststellen van wat er precies is gebeurd, mocht één van deze prachtige roofvolgels verdwijnen of sterven onder ongewone omstandigheden.”

Raptor Tracker
Vliegende steenarend | Foto: publiek domein

Opwindende doorbraak

Volgens Robbie Kernahan van Scottisch Natural Heritage, is de RT een opwindende doorbraak rond het behoud van roofvogels, het begrijpen van de steenarenden en het bestrijden van wildlife crime. Ook zou het volgens hem een belangrijk afschrikmiddel zijn voor iedereen die slechte bedoelingen met een roofvogel heeft.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Joy de Vos


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.