Dicht tegen elkaar, in een hoek van een smerig klein kooitje, trof een medewerker van Bat World Sanctuary acht vleermuizen aan (nijlroezetten). De kooi bleek vergeven van de kakkerlakken en andere insecten en er was geen voedsel of water aanwezig. 92 van hun soortgenoten zijn helaas in de dierenhandel terecht gekomen, maar deze acht hadden geluk: zij leven tegenwoordig in de vleermuisopvang en krijgen gezonde voeding, ruimte en speeltjes.

Peekaboo - vleermuizen
Peekaboo | Foto via Facebook

Na wekenlang gesprekken voeren had de directeur van de vleermuizenopvang de eigenaar eindelijk zover gekregen dat ze de acht dieren overdroeg na sluiting van Little River Zoo.

Kim, vrijwilligster van de vleermuisopvang was geschokt toen ze de omstandigheden zag waarin de dieren leefden. Insecten krioelden in de vieze kooi en de stank was enorm. Toen ze de vleermuisjes voorzichtig pakte om in de transportmand te plaatsen raakte er een in paniek en viel op de grond. Het dier werd direct bedolven onder de kakkerlakken.Kim raapte het snel op en veegde de insecten weg. Na aankomst bij Bat World werden de nijlroezetten onderzocht. Enkele bleken nogal dun te zijn en een aantal had een geelverkleurde vacht wat duidt op ongezonde voeding. Eenmaal in hun nieuwe, grote verblijf bleek dat hun vleugels niet sterk genoeg waren om te vliegen.

Gelukkig knapten de dieren snel op. Binnen enkele dagen konden ze vliegen, ook het oudste mannetje van zo’n twintig jaar oud. Tegenwoordig genieten ze met hun nieuwe familie van heerlijk fruit, wonen ze in een groot verblijf met begroeiing en touwen om aan te hangen en hebben ze speeltjes.

Boo2 - vleermuizen
Boo2 | Foto via Facebook

Boo2 is een jong van een van de geredde vleermuizen, die zwanger was toen ze bij Bat World kwam. Hij is dikke maatjes met Peekaboo die, net als de acht nijlroezetten uit Little River Zoo, voorheen onder vreselijke omstandigheden werd gehouden. De twee zijn nooit ver bij elkaar uit de buurt.

Nijlroezetten komen voor in Afrika, vooral in Egypte, een deel van het Midden-Oosten en het oostelijk Middellandse Zeegebied. Ze zijn donkerbruin of grijs van kleur, hebben zwarte vleugels met een spanwijdte van zo’n 60 cm. Nijlroezetten worden 13,8 tot 16,8 cm lang en wegen tussen 135 en 175 gram. Ze blijven gewoonlijk hun hele leven in de kolonie waarin ze geboren worden.

Bij bestuiving van fruitsoorten als bananen, mango’s en perziken spelen deze vleerhonden een grote rol.

Een filmpje over de ‘Little River Eight

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde