Hij keek in de ogen van het biggetje dat geslacht zou worden en de knop ging om. Lo Hung-hsien, een 34-jarige voormalige varkensboer uit Nieuw Taipei, is tegenwoordig vegetariër en heeft zijn varkensboerderij omgetoverd tot varkensparadijs.

varkens in modderpoel - varkensboer
Foto: Wakker Dier

‘Dieren zijn onze vrienden, niet ons voedsel’, zegt Lo Hung-hsien. Deze leus heeft hij op zijn truck gespoten, om zijn diervriendelijke boodschap te verspreiden.

De blik van een big
Lo weet nog precies waardoor hij anders over dieren ging denken. Een medewerker van een slachthuis kwam enkele varkens uitkiezen, waardoor de doodsbange dieren begonnen te gillen. Maar één biggetje hield zich juist stil. ‘Toen ik het oppakte keek hij me aan alsof hij wilde zeggen ‘Hoe kun je me dit aandoen?’ Die blik brak mijn hart en ik lag de hele nacht wakker. Ik werd prompt vegetariër en verbrak alle samenwerking met slachterijen.´

Harde werker
Om de enorme kosten van zijn boerderij, die nu geen geld meer oplevert, te dekken, heeft Lo Hung-hsien meerdere banen. Hij is vrachtwagenchauffeur, bouwt ’s nachts marktkramen op en verkoopt online dumplings. Daarnaast vindt hij de tijd om vegetarisme te promoten, vrijwilligerswerk te doen op scholen en geeft hij gratis presentaties voor de Tzu Chi Foundation.

Verwende varkens
Lo heeft nog 40 varkens van de honderden over, de rest is inmiddels overleden door ziekte of ouderdom. Hij doet er alles aan om zijn varkens gelukkig te houden. Elke ochtend staat hij om 04.00 uur op en haalt hij restjes bij vegetarische restaurants. Deze kookt hij eerst, voor hij ze aan zijn geliefde huisdieren voert. Daarna maakt hij de varkenshokken schoon, wast hij de dieren en speelt hij met ze, alsof het zijn kinderen zijn.

Van winstbejag naar dierenliefde
Voor hij zijn leven een compleet andere wending gaf, was Lo volgens hemzelf een door winst gedreven varkensboer die zijn grootschalige familiebedrijf had geërfd van zijn opa. Op het hoogtepunt van zijn bedrijfsvoering kon hij 500 varkens huisvesten en verdiende hij meer dan hij kon uitgeven. Nu geeft hij al zijn zuurverdiende geld uit aan zijn familie en zijn varkensvrienden en zegt hij altijd aan zijn principes vast te blijven houden, ook als hij geen cent zou hebben.

Bron: Taipei Times ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde