De Spaanse activisten Aïda Gascón, directeur van de organisatie AnimaNaturalis España, en vrijwilligster Yasmina Moreno, waren een stierenfeest aan het filmen toen ze opeens aangevallen werden. Hun camera’s zijn kapotgetrapt en gestolen, de activisten zijn geslagen in hun gezicht, op hun hoofd en borst en aan hun haren over de trappen gesleept van de arena waar het stierenfeest plaatsvond. De wereld mag duidelijk niet zien wat er zich afspeelt tijdens de zogenaamde correbous stierenfeesten van het Catalaanse Mas de Barberans in Tarragona, Spanje.

stierenfeest
Vuurstier | Foto: Partido Animalista Contra el Maltrato Animal

Aïda Gascón vertelt over de aanval:

“Op het moment van de aanval waren we bang en ontredderd, we wisten niet door hoeveel mensen we werden aangevallen en hoelang de aanval zou duren. Maar nu, met de enorme steun die we ontvangen en de ongelooflijke hoeveelheid media aandacht, hebben we hoop dat na wat er afgelopen vrijdag gebeurde zaken zullen veranderen. Vanaf nu zal er meer controle en toezicht zijn. We denken dat we ons werk in vrede zullen kunnen doen en dat de samenleving het geweld naar ons en de dieren zal veroordelen.”

Beelden van de aanval kan je hier zien:

Hoewel het stierenvechten sinds 2012 verboden is in de deelstaat Catalonië en het Catalaanse parlement het gebruik van wilde dieren in circussen vorig jaar heeft verboden, zijn stierenfeesten nog wel toegestaan. De organisatie AnimaNaturalis maakt zich sterk om een einde te maken aan deze stierenfeesten. AnimaNaturalis heeft momenteel een campagne lopen om een verbod te bewerkstelligen op de correbous en Aïda en Yasmina waren in Mas de Barberans om beelden te maken om toe te zien of de reglementen van het feest gerespecteerd werden. De Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) steunt deze campagne en heeft deze diverse keren gedeeld via de sociale media. CAS werkt erg nauw samen met AnimaNaturalis Spanje, ze hebben zelfs een gezamenlijke campagne tegen het stierenvechten op de Balearen, Mallorca Sense Sang. Marius Kolff, directeur van CAS International, zegt het volgende over de gewelddadigheden:

“Het is verschrikkelijk dat onze collega van AnimaNaturalis, Aïda Gascón, samen met een vrijwilliger, Yasmina, is aangevallen in de arena door agressieve stierengevechtbezoekers, terwijl ze daar was om opnamen te maken. Het toont ook nog eens wat een agressie het stierenvechten bij mensen losmaakt. CAS werkt al jaren met Aïda samen en wij kennen haar als een lieve, zachte, maar vasthoudende vrouw die zich op legale wijze inzet voor de dieren. Het enige wat zij en Yasmina van plan waren was de misstanden te filmen; daar moesten ze voor worden aangevallen en werd hun materiaal voor kapotgeslagen, vreselijk, ik heb er eigenlijk geen woorden voor!”

Dat voorstanders van dierengevechten vaak heethoofden zijn, herinneren we van 8 oktober 2011 in Rodilhan, Frankrijk. Toen ontaardde een vreedzaam protest van Bulls Defenders United in een gewelddadige aanval tegen de actievoerders. De gerechtelijke veroordeling van 17 aanvallers die daaruit volgde, is echter hoopgevend.

Aïda en Yasmina hebben een aanklacht ingediend bij de politie. Momenteel zijn vier mensen aangehouden, drie mannen en een vrouw van tussen de 19 en 47 jaar, allemaal leden van één en dezelfde familie. Aïda en Yasmina geven aan dat ze in Mas de Barberans datgene deden wat ze tijdens andere feesten met stieren doen: het evenement filmen om te documenteren of de dierenwelzijnswetten gerespecteerd worden. Ook wilden ze de vuurstier filmen die op vrijdagavond zou gaan plaatsvinden. Aïda en Yasmina geven aan onvermoeid door te gaan met het documenteren van dit soort feesten én hun strijd om een einde te maken aan de wrede feesten met stieren in Catalonië en de rest van Spanje.

AnimaNaturalis heeft momenteel een petitie lopen voor het einde van de correbous (een soort stierenfeesten in Catalonië). Teken hier: http://www.correbous.org/

Vertaling van het formulier:

Nombre: Naam
Apellidos: Achternaam
Escoge un país: Kies een land uit
Ciudad: Stad
Correo electrónico: e-mailadres
Firmar Ahora: Teken nu

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer