Knobbelzwanen zijn sterke en imposante vogels, maar ook de grootste zwaan is ooit een kuiken geweest dat nog niet in staat was om tegen de stroming in te zwemmen. Zo’n babyzwaantje is de hoofdrolspeler in het onderstaande filmpje, want bij een kunstmatige waterval ontstaat een tegenstroming waar het kleintje niet meer uit kan. Gelukkig was er een man die geen problemen had met een nat pak en was de redding nabij.

stroming
Foto: screenshot video The Dodo/YouTube

In alle sloten, vaarten en parkvijvers kom je deze dagen volwassen zwanen met enkele weken oude jongen tegen. Zwanen hebben sterke familiebanden en de ouders zijn een leven lang samen. Jonge zwanen blijven tot na de winter bij de ouders om daarna zelf, nadat ze door hun ouders verjaagd zijn, een nieuw leefgebied op te zoeken. Als kuiken worden ze goed door de ouders beschermd, die niet bang zijn om met de vleugels breed luid blazend op je af te komen. Een zeer indrukwekkende belevenis die, wanneer je dat nog niet had, respect afdwingt voor deze majestueuze vogels.

Sterke stroming
Het is niet helemaal bekend hoe het kleine zwaantje in deze benarde positie is terechtgekomen, maar duidelijk is dat het niet bij de waterval vandaan kan zwemmen vanwege een tegengestelde stroming. Beide ouders zijn vlakbij en houden hun kuiken goed in de gaten, maar ook zij kunnen verder niets doen. Behalve nog ongeruster worden wanneer er opeens een mens tot zijn middel door het water waadt in de richting van het kleintje. Wat moet dat daar bij ons kind?

Bekijk hieronder hoe de man voorzichtig door het sterk stromende water loopt en heel behoedzaam het jonge zwaantje benadert. Dit om zowel het kuiken als de ouders niet teveel op te jagen, want ondanks de goede bedoelingen moeten de zwanen niets van hem hebben:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: The Dodo/YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel