Lush Cosmetics, bekend van onder andere hun dier- en milieuvriendelijke handgemaakte zeepjes en bruisballen, koopt voor de tweede keer een stuk land om het regenwoud in Sumatra te beschermen.

Sumatraans regenwoud
Lush koopt tweede stuk land om Sumatraans regenwoud te beschermen | Foto: mauwf Flickr via Compfight cc

Lush koopt een stuk land van 50 hectare groot, om er voor te zorgen dat in dit gebied geen verwoestende palmolieplantage zal worden gebouwd en wil er een een educatief permacultuurgebied van maken.

Na het succes van de eerste #SOSsumatra campagne in Europa in november 2017, werkt Lush weer samen met natuurbeschermingsorganisatie Sumatran Orangutan Society (SOS) om genoeg geld bij elkaar te krijgen om 50 hectare grond te kopen, naast het eerder gekochte stuk land.

Destructief
Palmolie zit werkelijk overal in: in je lippenstift, je tandpasta, shampoo en zelfs in dat lekkere stukje chocola. Wereldwijd wordt deze plantaardige olie in tal van producten verwerkt. Voor het aanleggen van palmolieplantages worden enorme gebieden met eeuwenoude regenwouden verwoest, wat desastreuze gevolgen heeft voor het ecosysteem.

Wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst 47 miljoen ton palmolie geproduceerd. Amerika en Europa zijn de grootste afnemers en ook Nederland staat hoog op deze lijst. Palmolie komt voornamelijk van palmolieplantages in Maleisië en Indonesië. Om ruimte te maken voor deze palmolieplantages worden ontelbare hectares eeuwenoude regenwouden verwoest. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Naast Maleisië en Indonesië begint de aanleg van palmolieplantages in Afrika de laatste jaren enorm toe te nemen. Ook hier worden grote gebieden regenwoud gekapt.

Palmoliebedrijf
Palmolieplantage | Foto: Wikimedia Commons

Gevolgen voor de vele diersoorten in het regenwoud
Het kappen van zulke enorme gebieden regenwoud heeft rampzalige gevolgen voor het leefgebied van de bewoners, zoals vele met uitsterven bedreigde diersoorten. Vooral de orang-oetan wordt hard geraakt door het verlies van leefgebied, wat met alarmerende snelheid krimpt. Geschat wordt dat duizenden orang-oetans zijn overleden door ontbossing voor palmolieplantages. In de laatste 20 jaar zijn er tienduizenden wilde orang-oetans gedood, verminkt of verweesd door de palmolie-industrie. Naast verlies van leefgebied vinden vele orang-oetans de dood doordat ze worden doodgeslagen wanneer ze een palmolieplantage betreden. Maar niet alleen de orang-oetan lijdt onder het verlies van leefgebied aan palmolieplantages. Ook de Sumatraanse tijger, de Aziatische olifant en de Aziatische neushoorn verdwijnen in hoog tempo uit Indonesië en Maleisië. Eerder schreef PiepVandaag over de dwergolifant op Borneo die ernstig wordt bedreigd door het verlies van leefgebied door ontbossing.

#SOSsumatra
Lush staat erom bekend zich in te zetten voor de bescherming van dier, natuur en milieu en in het geval van Sumatra is dat niet anders. Tijdens de #SOSsumatra campagne gaat de gehele opbrengst van Lush’s nieuwe limited edition SOS Sumatra Shampoo Bar, die inmiddels al is uitverkocht, naar SOS en hun locale partners in Sumatra, om deze palmolieplantage, die niet meer in gebruik is, op te kopen.

Het vorig jaar gekochte land (50 hectare), wat aan de rand van het Leuser Ecosysteem ligt, wordt weer geheel in oorspronkelijke staat teruggebracht. Van het nieuwe stuk land, ook 50 hectare groot, wordt een permacultuur-demonstratieplek en educatief centrum gemaakt. Hier zullen lokale boeren worden getraind om op een duurzame manier hun land te verbouwen en essentiële oliën te produceren, die Lush zal afnemen voor haar producten. De opbrengst van de oogst op het stuk land van Lush wordt weer gestoken in natuurbeschermingsprojecten. Een win-win situatie dus.

Bron ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor