De handelsmissie in China is afgesloten met de afspraak dat vanaf komende zomer Nederlands kalfsvlees geëxporteerd mag worden naar China. Volgens minister Schouten is dit goed nieuws voor de Nederlandse boer. Over wat dit betekent voor de kalveren wordt echter niet gesproken, want zij zijn tenslotte maar handelswaar, aldus Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

kalfsvlees
Handel | Foto: CIWF/flickr

Met het handelsverdrag is een jaarlijkse omzet gemoeid van 15 miljoen euro, zo maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) samen met premier Rutte bekend na een gesprek met de Chinese premier Li Keqiang. Maar zoals dat met handel gaat bestaat de kans dat de export komende jaren alleen maar gaat toenemen. Extra brood op de plank van veeboeren, maar Esther Ouwehand van de PvdD is kritisch:

Minister Schouten staat te jubelen en noemt de handelsafspraak een groot succes:

“De export van kalfsvlees naar China is goed nieuws voor de Nederlandse boer. Er is door veel mensen lang aan gewerkt, ik ben dan ook heel blij dat we de handelsmissie met deze mooie toezegging kunnen afsluiten.”

Uitbreiding
Het is vooralsnog niet bekendgemaakt om welke hoeveelheden (aantallen kilo’s) kalfsvlees het gaat, maar om aan dit handelscontract te voldoen zal er binnen de sector een uitbreiding moeten plaatsvinden, aangezien er geen surplus is van kalfsvlees. Hoe deze uitbreiding gaat plaatsvinden is ook onduidelijk. Dit kan gebeuren binnen de bestaande bedrijven, dus verdere schaalvergroting, of door de bouw van – bijvoorbeeld – nieuwe megastallen.

Of er op termijn ook levende kalveren naar China geëxporteerd gaan worden is niet vermeld.

kalfsvlees
Foto: publiek domein

Bron: RVO ©AnimalsToday.nl Bart van Riel