Nederlands kalfsvlees naar China

De handelsmissie in China is afgesloten met de afspraak dat vanaf komende zomer Nederlands kalfsvlees geëxporteerd mag worden naar China. Volgens minister Schouten is dit goed nieuws voor de Nederlandse boer. Over wat dit betekent voor de kalveren wordt echter niet gesproken, want zij zijn tenslotte maar handelswaar, aldus Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

kalfsvlees

Handel | Foto: CIWF/flickr

Met het handelsverdrag is een jaarlijkse omzet gemoeid van 15 miljoen euro, zo maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) samen met premier Rutte bekend na een gesprek met de Chinese premier Li Keqiang. Maar zoals dat met handel gaat bestaat de kans dat de export komende jaren alleen maar gaat toenemen. Extra brood op de plank van veeboeren, maar Esther Ouwehand van de PvdD is kritisch:

Minister Schouten staat te jubelen en noemt de handelsafspraak een groot succes:

“De export van kalfsvlees naar China is goed nieuws voor de Nederlandse boer. Er is door veel mensen lang aan gewerkt, ik ben dan ook heel blij dat we de handelsmissie met deze mooie toezegging kunnen afsluiten.”

Uitbreiding
Het is vooralsnog niet bekendgemaakt om welke hoeveelheden (aantallen kilo’s) kalfsvlees het gaat, maar om aan dit handelscontract te voldoen zal er binnen de sector een uitbreiding moeten plaatsvinden, aangezien er geen surplus is van kalfsvlees. Hoe deze uitbreiding gaat plaatsvinden is ook onduidelijk. Dit kan gebeuren binnen de bestaande bedrijven, dus verdere schaalvergroting, of door de bouw van – bijvoorbeeld – nieuwe megastallen.

Of er op termijn ook levende kalveren naar China geëxporteerd gaan worden is niet vermeld.

kalfsvlees

Foto: publiek domein

Bron: RVO ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Dit prachtig resultaat is weer te danken aan de corrupte geldslaven van de VVD en hun sadistische vriendjes van het CDA.
  Wij hebben bijna geen natuur meer, omdat de veeboer steeds meer macht krijgt van de overheid.
  Het milieu word hier verwoest en onze gezondheid te grabbel gegooid door sadistische geldslaven.
  Maar het allerergste, miljoenen dieren die hier weer het slachtoffer van zijn, een grote schande voor de mensheid die durft te beweren dat liefde het aller belangrijkste is.

 2. marjolein zegt:

  Schouten is “in de Here”, en in de bijbel staat bij mijn weten niets over bescherming van dieren. Hooguit dacht Franciscus van Assissi positief over dieren, maar die behoort tot t katholieke erfgoed, niet bij het streng-protestantse.
  k Wilde wel eens dat die zgn. gelovigen zich eens verplaatsen in de sandalen of sloffen van jezus, mohammed en al die lui. ‘ns Zien of ze dan even barbaars zouden handelen.

 3. Aaltje koers zegt:

  Dit is ongelooflijk zo barbaars
  Dit moet stoppen

 4. Walgelijk! Nóg meer dieren die moeten lijden om de hebzucht van mensen proberen te bevredigen. Dezelfde ellende en onzin waar we ons in het westen steeds schuldig aan gemaakt hebben wordt nu geëxporteerd naar o.a. China want “vlees eten is luxe, is lekker, is belangrijk, is gezond, daar wordt je sterk van, het is goed voor je potentie, dan tel je mee, dan hoor je er ook bij, dan ben je belangrijk” en andere onzin.
  Omdat meerdere grote landen steeds rijker worden zal de vleesconsumptie helaas ook daar steeds verder toenemen, met alle ellende voor talloze dieren en de schade voor natuur en milieu en de klimaatopwarming. Het is dus ook volledig in strijd met de noodzaak om de klimaatopwarming tegen te houden of af te remmen. Waarom worden de wereld en bijna ieder land toch nog steeds geregeerd vanuit hebzucht, egoïsme en machtswellust?