Vanaf 11 maart 2013 mag geen enkele Europese (web)winkel meer cosmeticaproducten verkopen die op dieren zijn getest. Dit verkoopverbod is in 2009 ingetreden, waarbij een tijdelijke uitzondering is gemaakt voor bepaalde dierproeven. Maar nu neigt de Europese Commissie naar uitstel van dit handelsverbod!

Cosmetica
Foto: Wikimedia Commons

Druk van cosmeticafabrikanten
Het verbod op diergeteste cosmetica helpt wereldwijd een einde te maken aan dierproeven voor cosmetica, want niet alleen Europese cosmeticaproducenten mogen hun producten en ingrediënten niet meer op dieren testen. Ook bedrijven buiten de EU die hun producten willen blijven exporteren naar Europa, moeten hun bedrijfsvoering aanpassen. Deze firma’s zetten de EU nu onder druk en proberen de Europese Commissie ervan te overtuigen toch geïmporteerde diergeteste cosmetica toe te laten. En de Commissie heeft zelfs al een voorstel op papier waarmee dit mogelijk wordt.

Lange voorbereiding
Dit handelsverbod stamt al uit 2003, waarna het deels in werking trad in 2009. Gemotiveerd door deze wetswijziging zijn meer humane proefdiervrije methoden ontwikkeld, waar ook de medische industrie baat bij heeft. Dat de EU alsnog uitstel van dit verbod overweegt is onvoorstelbaar; de cosmetica-industrie heeft tijd genoeg gehad zich voor te bereiden.

Houd de EU aan het beloofde handelsverbod
Met het handelsverbod op diergeteste cosmetica kan de EU de eerste dierproefvrije cosmeticamarkt  worden. Laat weten dat je tegen uitstel bent en bescherm het EU-verbod op diergeteste cosmetica. Teken de petities van PETA en Humane Society International!

Bronnen: Humane Society International, Proefdiervrij, Peta Nederland ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde