In Thailand is een man opgepakt omdat hij met 16 tijgerwelpen op weg was naar Laos. De dieren zaten in kooien achter in een pick-up-truck. Volgens de politie zijn de tijgertjes tussen de 6 en 8 weken oud.

Tijgerwelpje
Tijgerwelpje | Foto: Wikimedia Commons

Waarom de man de dieren naar Laos smokkelde is niet bekend. Hij kende zijn opdrachtgevers niet persoonlijk en had een paar honderd euro gekregen om ze vanuit Bangkok naar Laos te transporteren. Volgens de Thaise autoriteiten komen de tijgers waarschijnlijk niet uit het wild.

Beelden van de BBC

De dieren zijn overgebracht naar een nationaal park en worden daar verder opgevangen en verzorgd.

Thailand is één van de 13 landen waar tijgers nog in het wild leven. Naar schatting zijn er nog maar 3200 van de katachtigen te vinden in de natuur. Ter vergelijking: honderd jaar geleden leefden er nog 100.000 tijgers in het wild. Het leefgebied van de dieren is teruggedrongen tot nog maar 7% van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Oorzaak is onder andere houtkap, de aanleg van oliepalmplantages en wegen. Maar de illegale jacht is helaas zelfs een nog groter probleem. Nog steeds zien nieuwe rijken in China en India een tijgervel als een statussymbool en worden de botten van de dieren verwerkt in traditionele medicijnen.

Eerder deze week berichtte PiepVandaag dat er tijdens de zogenaamde Tijgertop in Buthan is afgesproken dat het aantal tijgers in het wild over tien jaar verdubbeld moet zijn tot zevenduizend dieren.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl