Meer dan 300 politieagenten in beschermende kleding, acht quad’s, vijf pantservoertuigen en twee helikopters zijn een nieuw protestkamp van waterbeschermers in North Dakota (VS) binnengestormd. De waterbeschermers zijn tegen DAPL, een oliemaatschappij die de grond recentelijk heeft opgekocht. Afgelopen week is dit kamp, onderdeel van de Standing Rock Reservation in het Ft. Laramie verdrag van 1851, met geweld ontruimd.

protestkamp
Taser | Foto: publiek domein

Er werd gebruik gemaakt van geweren, lichte granaten en pepperspray. Ten minste een persoon met een taserpistool geraakt waarvan de haak in zijn gezicht bleef hangen, vlak naast zijn oog. Iemand anders is door een rubberen kogel in het gezicht geraakt. Een biddende cirkel van mensen werd brutaal verstoord. Alle mensen, zowel vrouwen als mannen, werden gearresteerd.

Ondanks dat de politie heeft beloofd tipi’s alleen te zullen markeren met een geel lint en de eigenaren gevraagd zou worden de tipi te verladen, werden ze met geweld uit elkaar gehaald. Een groep waterbeschermers is uit zweethutten getrokken met minimale kleding aan, op de grond gegooid en gearresteerd.

Duidelijk gewond
Een lid van de International Indigenous Youth Council (IIYC) heeft haar pols gebroken tijdens een massa-arrestatie eerder deze maand en is opnieuw geblesseerd nu een officier haar pols omdraaide terwijl duidelijk zichtbaar was dat deze gewond was. Twee medici die hulp aan het verlenen waren zijn geraakt met wapenstokken en van de auto geduwd waar zij op zaten. Vervolgens heeft de politie een andere medici, terwijl hij aan het rijden was, uit de chauffeursstoel geduwd. Een andere waterbeschermer moest in de auto springen om te voorkomen dat deze op andere mensen zou inrijden.

Paarden
Tijdens deze politieactie zijn ook paarden gewond geraakt. Een van de paarden heeft het niet overleefd. In totaal zijn er meer dan 100 mensen gearresteerd tijdens dit protest. Kandi Mossette van het Indigenous Environmental Network zegt:

“Ik ben naar het kamp gegaan om te bidden voor de bescherming van de Missouri Rivier, maar ik kwam in een oorlogsgebied terecht. Ik ben in mijn gezicht gespoten met pepperspray en de man naast me is beschoten met iets waardoor zijn ribben braken.”

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser