In het Gelderse Laag Soeren is vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag een zesjarige ruin met een scherp puntig voorwerp, waarschijnlijk een priem of een mestvork, van onderen in zijn hoofd gestoken.

gestoken
Foto: Pixabay

De eigenaresse ontdekte de mishandeling de ochtend daarop. Ze wist gelijk dat het geen ongeluk was. Op stal zijn geen voorwerpen waar hij zich zo aan kan bezeren. Het voorwerp waarmee haar paard is gestoken is zelfs een halve centimeter in zijn kaak gegaan. Omdat alle aandacht voor het incident afleidt van de zorg voor haar paard, wil de eigenaresse anoniem blijven. Zij hoopt op een spoedig herstel.

Moedwillig
De dierenarts kreeg de ontsteking die in de kaak van de ruin was ontstaan niet onder controle en verwees de geschokte eigenaresse door naar de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. In de kliniek constateerden de dierenartsen dat het paard moedwillig is gestoken:

“Vermoedelijk met een mestvork of een priem, zeiden ze.”

Abces
Op de beelden van de 3D-scan die door de dierenartsen in Utrecht zijn gemaakt bleek dat er zich een groot abces had gevormd in het hoofd van het paard. Het abces is met spoed verwijderd. De artsen hebben een drain aangelegd en de wond, moet dagelijks meerdere malen worden gespoeld.

De eigenaresse had haar paard, die nog zeker twee weken in Utrecht moet blijven, niet verzekerd voor medische zorg. Zij draait dan ook zelf op voor de gemaakte kosten. Naast al dit leed kan zij ook niet mee doen aan de dressuurwedstrijden waar zij samen met haar paard voor aan het trainen was.

Geen camera’s
Omdat er geen aangifte is gedaan van mishandeling is de politie niet op de stal komen kijken. Wel houdt zij de omgeving van de stal extra in de gaten na de melding van dierenmishandeling die is gedaan. In de stal hingen geen camera’s dus het blijft gissen naar de dader. Gelukkig zijn de andere paarden die ook in Laag Soeren op stal stonden ongedeerd gebleven.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat