De Baskische stad Vitoria heeft een belangrijke stap genomen in het voorkomen van dierenleed tijdens de lokale festiviteiten. Sinds 1962 werden er iedere 25 juli in Vitoria races met ezels gehouden. Vanaf dit jaar zullen de ezels vervangen worden door wijnvaten, een alternatief geïnspireerd op het Italiaans dorp Montepulciano dat eerder paardenraces verving door wijnvaten.

wijnvaten
In de Baskische stad Vitoria vervangen wijnvaten de ezels tijdens het jaarlijkse feest in juni | Foto credit: RebecaAR via Compfight cc

De burgemeester van de stad, Gorka Urtaran, gaf in januari aan niet van plan te zijn om de jaarlijkse races met ezels langer toe te staan in de gemeente, omdat het ingaat tegen de huidige gemeentelijke verordening die zich uitspreekt over de bescherming en het houden van dieren en die iedere activiteit verbiedt die dierenleed veroorzaakt. Zelfs het bespotten van dieren is niet toegestaan, wat een positieve ontwikkeling is: niet alleen fysiek maar ook mentaal leed van het dier wordt in acht genomen.

Vitoria als wijnstad
Blusas y Neskas, een vereniging die zich jaarlijk bezighield met het organiseren van de ezelraces, besloot om een alternatief te zoeken voor de races nadat de verordening voor het beschermen van dieren was aangenomen. De vereninging ‘Vitoria-Gasteiz Wine City, die als doel heeft om van Vitoria een ‘Stad van de Wijn’ te maken, kwam met het voorstel om de ezels te vervangen door wijnvaten. De inspiratie voor dit alternatief werd gevonden in het Italiaanse Montepulciano, in Toscane, waar sinds 1974 wijnvaten gebruikt worden in lokale festiviteiten en hiermee een einde werd gemaakt aan paardenraces die sinds de veertiende eeuw jaarlijks plaatsvonden.

De race met wijnvaten zal een traject omslaan van 1.200 meter in de binnenstad van Vitoria. Teams van twee personen moeten één leeg wijnvat van 55 kilo door de route zien te rollen. De winnende ploeg ontvangt een wijnvat met 225 liter wijn. De commissie van Blusas y Neskas verwacht dat deze activiteit zeer goed zal worden ontvangen door de bevolking van Vitoria.

Dieren vaker vervangen
Steeds meer gemeenten beslissen om de dieren die gebruikt worden tijdens de lokale festiviteiten te vervangen door alternatieven die geen dierenleed tot gevolg hebben. Een goed voorbeeld zijn de Spaanse gemeenten Escañuela (Jaen) en Mataelpino (Madrid). In Escañuela werden echte stieren vervangen door opblaasbare poppen en in Mataelpino door enorme ballen van tot 3 meter in diameter.

wijnvaten
In de Spaanse gemeente Escañuela zijn stieren vervangen door opblaasbare poppen | Foto: PACMA

In beide gevallen rennen mensen voor de objecten uit en wordt het erg vermakelijk gevonden. Momenteel zijn diverse organisaties in Spanje bezig gemeenten zo ver te krijgen dat ze de dieren voor eens en altijd uit hun festiviteiten schrappen. Een voorbeeld vormt de campagne ‘Mallorca Sense Sang‘ (Mallorca zonder Bloed) van AnimaNaturalis en de Nederlandse organisatie tegen het stierenvechten CAS International. Zij bieden burgemeesters alternatieven voor hun festiviteiten met stieren. Er zijn heel geslaagde alternatieven te bedenken die geen dierenleed tot gevolg hebben en leuk en gezond zijn voor zowel volwassenen als kinderen.

Bronnen: El Mundo, Gasteiz Hoy, AnimaNaturalis ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer