Een groep inwoners van Rozenburg (Zuid-Holland) is boos omdat twee konikspaarden uit nabijgelegen natuurgebied Landtong Rozenburg zullen worden geslacht. De dieren hebben volgens beheerder FREE Nature een afwijkende kleur en kunnen daarom nergens anders worden ondergebracht.

Konikspaarden
Konikspaarden | Foto: Junae [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
De konikpaarden moeten volgens FREE Nature worden verwijderd uit het gebied, omdat de kudde anders te groot zou worden en er voedseltekorten zouden ontstaan. Tanja de Bode van FREE Nature:

“Om dat te voorkomen grijpen we af en toe in en halen we dieren weg.”

De bezorgde omwonenden vragen zijn het er niet mee eens dat er te veel dieren zijn in het natuurgebied en vragen zich af of er nou geen andere mogelijkheden zijn. Slacht vinden ze onacceptabel.

De twee konikpaarden hebben een afwijkende kleur. Een van de twee paarden heeft een wit vlekje en de andere heeft een vossenkleur. Omdat konikspaarden normaal een muisgrijze tot bruine schutkleur hebben, kunnen ze volgens FREE Nature niet in een andere gebied worden geplaatst. De paarden zouden in een gebied met roofdieren een te makkelijke prooi zijn. Een bezoeker van het gebied is boos:

“Het is absurd om te zeggen: jij hebt een apart kleurtje, we maken je maar af.”

Het is volgens de beheerder normale gang van zaken om dieren uit een natuurgebied weg te halen om voedseltekorten tegen te gaan:

“Als dat met runderen gebeurt, eten mensen er goed van. Bij paarden ligt het gevoeliger.”

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor