Bepaalde gebieden van de oceanen de status “beschermd” toekennen is goed voor de visstand en de koraalriffen. Maar tegen de opwarming van de aarde beschermt dat (logischerwijze) niet. De beschermde status moet samengaan met maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Aldus onderzoekers van Conservation International, de Universiteit van North Carolina en de National Oceanic and Atmospheric Administration in het tijdschrift Global Change Biology.

Gezond koraal
Gezond koraal

De onderzoekers hebben geprobeerd vast te stellen of het sterven van koraalriffen door opwarmen van het zeewater binnen beschermde gebieden (MPA’s, marine protected areas) minder ernstig was dan daarbuiten. Hiertoe hebben duikers meer dan 8000 koraalriffen onderzocht. De waarnemingen werden gecombineerd met satellietmetingen van de zeewatertemperatuur.

Daarbij bleek dat koraalriffen in MPA’s net zo gevoelig zijn voor temperatuursstijging als daarbuiten. Wel is het misschien mogelijk dat de koraalriffen zich in de beschermde gebieden sneller kunnen herstellen.

MPA’s hebben wel een positief effect tegen overbevissing en afvallozingen, maar het negatieve effect van de temperatuurstijging van het zeewater is vele malen groter: een temperatuurstijging van 0,5 tot 1 oC kan al fataal zijn voor koraalpoliepen, die het rif opbouwen.

Men had gehoopt dat het stoppen van de overbevissing de koraalriffen echt zou helpen. De gedachte hierachter was dat er door het wegvangen van plantenetende vissen meer zeewier op de zeebodem terecht komt, wat schadelijk is voor heel jong koraal. Door beperken van de visvangst zou het zeewier binnen de perken kunnen worden gehouden, wat goed is voor de koraalriffen om zich te herstellen. Uit eerdere studies is gebleken dat de toename in MPA’s de groei van koraal met 1 tot 2 % per jaar doet toenemen. Helaas bleek uit de nieuwe studie dat het verlies aan koraal (vastgesteld door te kijken naar het verbleken*) en het duidelijk afsterven ervan) bij een temperatuurstijging van 1 oC jaarlijks 3,9 % bedraagt.

Het stoppen van de overbevissing is dus wel goed, maar dat kan op zich de koraalriffen niet redden. Het is overduidelijk dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch moet worden verminderd.

*) Koraal krijgt zijn prachtige kleuren doordat er allerlei soorten kalkwier in groeien. Bij temperatuurstijging sterven die het eerst, waardoor het koraal verbleekt. Als het opwarmingsproces doorgaat kan het koraal zelf ook sterven.

Verbleekt koraal
Verbleekt koraal

Bron ©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande