Een bejaarde zwerfkat, rustig zittend op een boomstam in een bos nabij München, na vijftien jaar weer terecht. 

Kater vijftien jaar spoorloos
©Tierheim

Kilian Schöttl een 19-jarige inwoner van Aying, kwam de vermagerde en tandenloze kat tegen in het bos bij zijn dorp. Hij voerde het tamme dier een paar dagen en vond zo uit dat de kat een tatoeage in zijn oor had. Hij bracht de oude kater naar het dierenasiel en de medewerkers wisten de identiteit van de kat, genaamd Poldi te achterhalen en zo ook de eigenaar te traceren.

“De eigenaresse was stomgeslagen toen we met de kat aankwamen”, meldde Eveline Kosenbach van het Münchener Dierenasiel. “Ze had absoluut geen hoop meer dat het dier nog in leven was.” De toen nog eenjarige Poldi was waarschijnlijk weggelopen omdat hij het niet kon vinden met de oudere kat in huis.

Overigens was dit niet het hele verhaal van Poldi. De kat stond het grootste gedeelte van zijn leven bekend als Burli en woonde gelukkig bij Hans S. in Glonn. Daar kwam Poldi aan na twee weken zwerven en is nooit meer vertrokken. Tot twee weken voordat Kilian hem in het bos terugvond.

Hans vermoedde dat de kater zich teruggetrokken had om op een rustig plekje te sterven. “Hij was gezond, maar ook erg oud”, vertelt Hans. Toen hij de zoektocht had opgegeven, hoorde hij het verhaal van Poldi op de radio en dacht: “Roder kater, dun, zonder voortanden, dat is mijn Burli!” Hij ging naar het asiel waar hij de kat mocht meenemen.

Toen de kat zestien jaar geleden bij Hans aan kwam lopen, kon de dierenarts de tatoeage niet ontcijferen en is de kat opgegeven als zwerfkat, waarna hij rechtmatig aan de vinder toehoorde.

De eerste eigenaar reageerde bedroefd dat de kat niet meer terugkomt: “Maar je moet het zo zien, zij had de kat al lang afgeschreven terwijl hij zestien jaar deel uitmaakte van onze familie”, aldus Hans. Overigens mocht ze haar oude kat zeer zeker komen opzoeken.

Bron ©PiepVandaag.nl Barry Wijnandts