Bij een pluimveebedrijf in Lochem, Gelderland is de vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische zaken laten weten. Alhoewel het om een zogenaamde “milde variant”  gaat, worden alle 85.000 kippen op het bedrijf gedood. De ruiming zal uitgevoerd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Pluimvee
Kippen

In maart vorig jaar werd er op een bedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler ook vogelgriep ontdekt. De ruiming van de dieren liep daar vreselijk uit de hand. Het ging hier om maar liefst 44.500 kalkoenen, die door vergassing zijn gedood, waarbij van alles misging. De Partij voor de Dieren deed aangifte wegens dierenmishandeling.

In Hagestein werden in augustus vorig jaar ruim 38.000 kippen gedood, nadat daar eveneens de vogelgriep was vastgesteld.

Alhoewel het volgens de overheidsinstanties helemaal volgens het protocol verliep, bereikte PiepVandaag berichten van ooggetuigen, die vertelden dat de dieren enorme stress hadden gehad, onder andere omdat de ruiming in totaal wel 13 uur geduurd zou hebben.

Vanaf vandaag geldt in een straal van een kilometer rond het besmette bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In het gebied bevinden zich nog drie andere pluimveebedrijven. De komende dagen zal worden gecontroleerd over ook daar sprake is van besmetting met vogelgriep.

Bron: Parool ©PiepVandaag.nl