De West-Australische regering stopt met het plan om systematisch grote haaien te vangen en te doden in de buurt van de populaire stranden. Aanvankelijk was daarvoor een fel omstreden strategie bedacht, waarbij de haaien gevangen worden met ‘aashaken’, die op veel plaatsen voor de kust gepland waren. Er moest wel toestemming voor zijn van de federale regering in Sidney, want de witte haai is een beschermde diersoort. Maar het voorstel is gesneuveld na felle kritiek.

Witte haai - West-Australië
Foto: Wikimedia Commons

In het oorspronkelijke plan werden grote haaien op voorhand als een bedreiging gezien en zonder pardon gedood. Door een afname van het aantal incidenten moest de veiligheid van de badgasten toenemen en aantrekkelijkheid van de kuststeden weer groeien. De aashaken zouden op een kilometer voor de kust bij meer dan 70 populaire stranden in Perth en het zuidwesten van WA geplaatst worden. Sinds 2000 hebben 11 aanvallen van haaien een dodelijke afloop gehad. Recent verloor een surfer een hand en deel van zijn andere arm aan een haai.

Vanuit de hele wereld werd het voornemen van WA om de haaien zonder pardon te vangen en te doden afgewezen. Ook lag het niet goed in de opinie van de West-Australiërs. De deelregering had eerder de uitkomst van een bevolkingsonderzoek verzwegen, mogelijk om zeker te zijn dat Sidney een uitzondering wilde maken op de nationale natuur- en milieuwetgeving. Uit het onderzoek bleek dat een overgrote meerderheid van de West-Australiërs tegen het systematisch afslachten van haaien was. Ook legde men de verantwoordelijkheid bij de slachtoffers, niet bij de regering. Slechts 2 procent liet zich beïnvloeden door de angst voor haaien en bezocht de stranden niet meer.

Zeeleven

De aanpak met aashaken blijkt te werken, want tijdens een proef van 10 weken werden er 172 haaien gevangen, waarvan 50 met een lengte van boven de 3 meter. Maar natuurbeschermingsorganisaties hebben er altijd op gewezen dat ook veel zeeschildpadden, walvissen, zeehonden, roggen en dolfijnen door gedood worden. Die kritiek is bewaarheid, want de Autoriteit Milieubescherming van WA is na de proef tot de conclusie gekomen dat ‘de onzekerheid over de schade voor het andere mariene zeeleven te groot is’.

Er zat ook nog een adder onder het gras. De omschrijving ‘haaienalarm’ zou voortaan opgaan voor iedere melding over een haai, ongeacht een eventuele dreiging. Feitelijk mochten in West-Australië alle haaien bejaagd worden, zonder de nu nog verplichte toestemming. Deze vogelvrijverklaring hield, samen met de kritiek over de risico’s voor andere zeedieren geen stand in het debat vorige week. Het plan werd afgeschoten en de aanvraag bij de regering in Sydney om de beschermde witte haaien te mogen doden is stopgezet.

Premier Colin Barnett van WA kwam vrijdag met de mededeling dat het plan niet doorgaat om praktische redenen. Want wanneer iedere willekeurige haaienmelding als prioriteit behandeld wordt dan komt het reddingswerk in gevaar, zo zei hij in The Guardian:

“Het is belangrijk dat we zonder vertraging actie kunnen ondernemen om het menselijk leven te beschermen wanneer dat nodig is, als gevolg van een dreigend gevaar.”

Geen afstel

De permanente aashaken zijn in de prullenmand verdwenen en de witte haai blijft officieel beschermd in WA. Maar veilig zijn ze allerminst, want hij wordt gezien als de grote vijand van het toerisme. De jacht op haaien die de stranden bezoeken gaat gewoon door, en ook de aashaken worden daarbij ingezet als dat voor de veiligheid nodig wordt geacht. Premier Barnett:

“De federale staat en de regeringen zullen samenwerken, zodat we passende maatregelen kunnen nemen om de openbare veiligheid te beschermen wanneer er een onmiddellijke dreiging van een haai, zoals het geval was in de recente aanval in Esperance was. Deze aanpak zorgt voor het noodzakelijke evenwicht tussen de bescherming van de openbare veiligheid en de bescherming van ons milieu.”

©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.