In de haven van Raša, Kroatië, is één van Europa’s grootste havens waar levende dieren op gruwelijke wijze worden geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Al meer dan 20 jaar laten journalisten en dierbeschermingsorganisaties aan de buitenwereld de wrede behandeling van deze dieren zien. Als reactie hierop heeft de Europese Commissie in september 2018 een inspectie uitgevoerd in de haven van Raša.

levende dieren
Petitie: Stop met export van levende dieren in haven van Rasa | Foto: Animals Australia

Gruwelijke praktijken

De haven van Raša lijkt klein, maar het is één van Europa’s grootste havens waar levende dieren (met name runderen) op gruwelijke wijze worden geëxporteerd. In het jaar 2017, arriveerden er 2.164 vrachtwagens vol met levend vee vanuit Hongarije, Kroatië, Duitsland, Roemenië, Italië en Tsjechië. In totaal werden de dieren op 78 schepen geladen richting voornamelijk Libanon, Israël, Turkije en Irak. De omstandigheden tijdens dit laden zorgen voor veel dierenleed waarbij EU-wetgeving wordt overtreden. Dit wordt bevestigd in het inspectierapport van de Europese Commissie:

“Het huidige systeem is ontoereikend wat betreft het minimaliseren van de risico’s die een negatieve invloed kunnen hebben op het welzijn van de dieren die aankomen in de haven en die verder over zee worden vervoerd.”

Helse temperaturen

Schokkend bewijs, verzameld door Animals International, laat zien hoe dieren voor de export bij de haven aankomen in vrachtwagens en vervolgens uren moet wachten voordat ze rechtstreeks op de schepen worden geladen. Tijdens de zomermaanden kan het ruim boven de 30°C worden, waardoor de dieren uitgedroogd raken en last krijgen van hittestress. De dieren worden met geweld getrapt. Ze worden geslagen met houten stokken en pikvorken. Dieren raken in paniek, anderen zijn te bang en bevriezen, sommigen zijn zo uitgeput dat ze niet meer op hun poten kunnen staan. Elektrische prikstokken worden gebruikt om de dieren te dwingen te bewegen. Sommige dieren slagen erin te ontsnappen, maar worden vervolgens op brute wijze weer gevangen. Er is voor deze dieren geen uitweg…

veetransporten
Foto: Animals Australia

Yaron Lapidot, woordvoerder van Israel Against Live Shipments:

“We documenteren de staat waarin de levende dieren zijn wanneer ze aankomen in de havens van Israël na hun vreselijke reis vanuit Raša en andere EU-havens. Wanneer ze aankomen, zijn ze vies, vaak bedekt met uitwerpselen en velen zijn ernstig gewond. Sommige zijn amper een paar weken oud, zwak en roepen het uit in de vol bepakte vrachtwagens. Hun reis en lijden eindigen niet in de haven. Ze worden getransporteerd naar quarantaines, feedlots (een gebied of gebouw waar vee wordt gevoerd en vetgemest) en worden later geslacht met barbaarse methoden die illegaal zijn in de EU. We hebben de wreedheid gedocumenteerd in elke stap van het aankomstproces van deze levende dieren. Deze slechte handel moet stoppen. We dringen er bij onze politici op aan om het importeren van levend vee te verbieden en dringen er bij de EU op aan om ook aan hun einde te helpen.”

Jij kan helpen!

Gelukkig kunnen we er wat doen:

Teken de petitie van de Save Movement, om zo de Kroatische minister van landbouw te laten weten dat we willen dat dit stopt!

Bronnen: Animals Australia, Ship to hell, Animals International

©AnimalsToday.nl Joy de Vos


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.