Uit recent onderzoek blijkt dat jonge chimpansees, die zonder moeder opgroeien, minder sociale vaardigheden ontwikkelen dat hun soortgenoten die wel met een moeder in hun nabije omgeving groot worden.

Chimpansees - sociale vaardigheden
Foto: USAID Africa Bureau [Public domain], via Wikimedia Commons
De contacten van moederloze chimpansees met andere jongen zijn van relatief korte duur en eindigen vaak in onenigheid of zelfs vechtpartijen. Chimpansees die met hun moeder opgroeien hebben veel minder confrontaties als ze met anderen spelen.

Wetenschappers observeerden zeventien jonge chimpansees in een opvangcentrum in Zimbabwe. De ene helft van de dieren was in de gelukkige omstandigheid opgevoed te zijn door hun moeder de andere helft niet.

Bijzonder was dat de moederloze chimpansees vaker in de vorm van een spelinteracties met soortgenoten aangingen, het had uiteindelijk wel minder succes.

“Hoewel de chimpansees die waren opgegroeid als wees erg gemotiveerd bleken om te spelen, leken ze niet in staat om hun spel te coördineren en te voorkomen dat het eindigde in agressie”, aldus hoofdonderzoeker Edwin van Leeuwen op de nieuwssite van het Max Planck Instituut.

Volgens van Leeuwen bevestigt dit dat de rol van chimpanseemoeders erg belangrijk is.

“Moeders lijken hun nakomelingen voor te bereiden op de uitdagingen die belangrijk zijn voor een succesvol leven in een groep”, aldus de onderzoeker.

Volgens van Leeuwen suggereren de resultaten van het onderzoek dat wees-chimpansees behoefte hebben aan een rolmodel in de vorm van de aanwezigheid van volwassen soortgenoten.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl